Italové s nízkými příjmy vlastní luxusní automobily, zjistili daňoví kontroloři

Neplacení daní je v Itálii téměř národním sportem. Spousta lidí má drahá auta nebo luxusní jachty, ale zároveň tvrdí, že se svým měsíčním příjmem sotva vystačí. A neplatí skoro žádné daně. Nová italská vláda si chce na tyto neplatiče došlápnout a vyhlásila tvrdý boj daňovým únikům.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vozy Ferrari

vozy Ferrari | Foto: Vědunka Lunardi

Daňoví inspektoři provedli na Nový rok zátah v luxusním lyžařském středisku Cortina d´Ampezzo a zjistili, že tam parkuje řada luxusních automobilů, hlavně značky Ferrari. Více než 40 majitelů těchto aut přitom deklaruje svůj příjem, který nedosahuje ani průměrné italské mzdy.

Navíc někteří z místních obchodníků, poté co viděli daňové inspektory, najednou deklarovali čtyřnásobně vyšší příjmy než den předem. To dokazuje, že daňové úniky jsou naprosto masovou záležitostí. Podle komentátorů lze s nadsázkou říci, že jsou po fotbale druhým nejoblíbenějším národním sportem . Je to tak například u právníků, či lékařů. Právě o své zkušenosti s lékaři se s Radiožurnálem podělil i slavný italský sociolog Luciano Pelicani.

Přehrát

00:00 / 00:00

O daňových únicích v Itálii informoval v Odpoledním Radiožurnálu redaktor Ondřej Houska ze zahraniční redakce.

„Nikdy jsem od nich nedostal účtenku. A to mi vždycky hrdě ukázali fotku své nové jachty. Přitom tu jachtu platím i já ze svých daní, které platím, ale oni ne,“ přiblížil.

Italskou státní pokladnu toto chování stojí obrovské peníze. Odhaduje se, že Italové nezaplatí na daních každý rok 120 miliard eur, což je téměř 1,5 bilionu korun.

Italská vláda se proto rozhodla s daňovými úniky bojovat. Prvním krokem je veřejná publicita o tvrdém zásahu proti daňovým únikům. Ani nový italský premiér si ale nedělá iluze, že by se na tomto chování dalo něco přes noc změnit.

Jak v Odpoledním Radiožurnálu připomněl redaktor Ondřej Houska, Italové daně neplatí a kořeny toho jsou v 19. století. Souvisí to se vznikem italského státu. Spousta Italů nepovažuje svůj stát za vlastní a proto mu odmítají odvádět část svých příjmů.

Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme