Italská vláda bude nadále šetřit. Úspory dopadnou hlavně na zdravotnictví

Italové si budou dále utahovat opasky. Italská vláda premiéra Maria Montiho, která pozdě večer získala důvěru dolní komory parlamentu, by teď měla urychlit prosazení výdajových škrtů pro letošek ve výši více než 4 miliard eur, v přepočtu tedy asi 100 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti

Italský premiér Mario Monti | Zdroj: Reuters

Ohlášené škrty, o které Montiho vláda usiluje, se mají přidat k úsporám ve výši 10,5 miliardy eur, které už kabinet oznámil loni v prosinci. I tak se podle ekonomů nedají úspory nazvat zásadní snížením rozpočtového schodku, který činí 62 miliard eur.

Přehrát

00:00 / 00:00

Manažer evropské kanceláře České spořitelny Jan Jedlička a spolupracovnice ČRo v Itálii Vědunka Lunardi ve Světě o desáté

„Ale vidím tu pozitivní signál vůči finančním investorům, že si Itálie uvědomuje svoje problémy, že je potřeba s nimi bojovat,“ upozorňuje manažer evropské kanceláře České spořitelny Jan Jedlička.

Italská vláda sahá k úsporným opatřením opakovaně, což se ale na druhé straně promítá do prohlubování recese, se kterou teď Itálie bojuje. Mnozí ekonomové si tak kladou otázku, zda vlastně není výrazné šetření v současné chvíli kontraproduktivní a zda by italská vláda neměla hospodářství spíš stimulovat k růstu.

Jedlička ale vidí východisko právě v utahování si opasků. „Jediná cesta, jak dluhy vyřešit, jsou zkrátka bolestivé úspory, bolestivé reformy, které bohužel patrně povedou i k tomu, že například v těchto zemích, které budou šetřit, bude dočasně klesat životní úroveň,“ domnívá se Jedlička.

Už teď se čerstvě schválené úspory nejvíce promítnou v sociální oblasti a ve zdravotnictví. „Tam se bude šetřit nejvíce. Budou se snižovat počty lůžek, bude se šetřit i na lécích,“ upřesňuje spolupracovnice ČRo v Itálii Vědunka Lunardi. Hodně šetřit budou muset také oblastní správy.

Naďa Bělovská, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme