Italská vláda chce v zemi obnovit jadernou energetiku

Itálie možná obnoví jadernou energetiku v zemi. Vláda schválila výnos, který stanoví kritéria pro výběr místa k výstavbě jaderné elektrárny. S její stavbou by se přitom mělo začít brzo - už v roce 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italská republika

Italská republika | Foto: Emanuel Macoun

Premiér Silvio Berlusconi usiluje o to, aby se jaderná energie stala co nejdříve součástí energetické koncepce země. Do roku 2025 by podle představ vlády měl být podíl energie z jádra na celkové výrobě elektřiny asi čtvrtinový.

Ale jestli k tomu skutečně dojde, není i přes souhlas vlády jisté. Proti jaderné energetice se staví italská veřejnost a také některé regiony. Italové už jednou řekli jaderných elektrárnám "ne".

Přehrát

00:00 / 00:00

O tématu hovořil ve Světě o jedné Rádia Česko spolupracovník ČRo v Itálii Josef Kašpar

V referendu v roce 1987, krátce po výbuchu jaderné elektrárny v Černobylu, si odhlasovali, že už jaderné elektrárny v zemi nechtějí. Itálie pak uzavřela všechny dosavadní jaderná zařízení a zakázala výstavbu nových.

Jak ale na Rádiu Česko upozornil spolupracovník redakce v Itálii Josef Kašpar, poslední průzkumy ukázaly, že se postoj Italů změnil.

"Asi 55 procent obyvatelstva by bylo pro. Ovšem za předpokladu, že to nebude v jejich blízkosti. A to je právě ten hlavní problém. Již tři oblasti prohlásily, že v žádném případě nepřistoupí na výstavbu jaderných elektráren na svém území."

Italská vláda nicméně tvrdí, že toto není otázka regionální, ale otázka celostátního zájmu a že je schopná svůj záměr prosadit.

Marika Táborská, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme