Italské letecké společnosti Alitalia hrozí bankrot

Ztrátovým italským aerolinkám Alitalia hrozí úpadek, pokud urychleně nenavýší kapitál. Už delší dobu se totiž potýkají s finančními i organizačními problémy. Firma patří skupině italských investorů, čtvrtinový podíl ale už před lety získala francouzsko-nizozemská letecká společnosti Air France-KLM. Vedení Alitalie v úterý večer vyjádřilo optimismus a věří v pozitivní výsledek jednání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alitalia

Alitalia | Foto: Tomáš Adamec

Společnosti Alitalia zbývá už jen týden nebo dva do vyhlášení úpadku. Předlužená firma zatím nenašla u bank a investorů potřebných 500 milionů eur.

Francouzská Air France a nizozemská KLM posuzují možnost převzetí Alitalie. Problémem ale zůstává miliardový dluh.

Italská vláda se snaží najít investora nebo veřejnoprávního partnera, ale prozatím se jí to nedaří. V případě úpadku zůstane bez práce 14 tisíc lidí. A to si dnes tálie, kde nezaměstnanost za poslední rok hodně vzrostla, nemůže dovolit.

Dluhy rostou od roku 2009

Od roku 2009, kdy společnost převzala skupina italských podnikatelů, Alitalia nakupila ztáty kolem 800 milionů eur a její dluh vyrostl na jednu miliardu. Italská petrolejářská společnost ENI už jí odmítá dodávat pohonné hmoty na dluh a bouří se i další dodavatelé.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovnice Českého rozhlasu v Itálii Vědunka Lunardi okomentovala ve Stalo se dnes problémy italské společnosti Alitalia

Odborníci poukazují na dlouhé roky špatného vedení, neschopné manažery, mrhání penězi i na odbory, které si vymohly mimořádné pracovní podmínky, které byly pro společnost příliš nákladné.

Situace se nezlepšila ani poté, co Alitalii převzala skupina italských podnikatelů spolu s francouzskou Air France, která vlastní 25procentní podíl. Stávky a neústupnost odborů pokračovaly a dluhy Alitalie jen rostly.

Vláda Enrica Letty by chtěla přenechat téměř poloviční podíl společnosti Air France KLM, která ale nechce přebírat dluhy a klade si řadu podmínek včetně zrušení mnoha tras.

Vědunka Lunardi, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme