Italské Parmě hrozí bankrot, bývalí zastupitelé nezvládli investiční politiku

Metropole italské gastronomie Parma se potácí ve vážných finančních problémech. Nad městem proslaveným uzenou šunkou a parmazánem Parmigiano Reggiano visí hrozba bankrotu. Vedle Sicílie je Parma další ekonomickou rozbuškou Itálie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prosciutto di parma - parmská šunka

Prosciutto di parma - parmská šunka | Foto: Lucie Chvojková

Vlajková loď potravinářského průmyslu na Apeninském poloostrově tak k větší důvěře v italské hospodářství právě nepřispívá.

Parma patřila doteď mezi nejbohatší města Itálie. V jejím rozpočtu je ale neuvěřitelný dluh ve výši 600 - 800 miliónů Eur, který navíc kvůli penále za neplacení závazků i nadále roste.

„Dluh vznikl hlavně investiční politikou předchozího zastupitelstva, které se neřídilo ani zájmy města ani reálnými finančními možnostmi jeho rozpočtu,“ vysvětluje doktor práv Giorgio Pagliari, čelní představitel opozice a leader Demokratické strany, který se marně snažil dlouhé roky na neúnosnou situaci upozornit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Špatnou finanční situací italské Parmy se zabývala Lucie Chvojková

Doktor Pagliari objasňuje prostředí klientelismu, které v Parmě vzniklo a vysvětluje, jak je možné, že dluh dosáhl tak astronomické výše.

„Předchozí zastupitelstvo města schválilo zakázky, které následně svěřilo bez výběrových řízení společnostem, jež samo zřídilo. V nich měl podíly i soukromý sektor. Velká část dluhu tak nebyla na první pohled vidět, protože se nepromítala přímým způsobem do rozpočtu města,“ popisuje.

Mezi zahájené - a nutno říct, že i velmi velkorysé veřejné zakázky - patří například stavba mostu v hodnotě 25 miliónů eur nebo rekonstrukce železniční stanice včetně nákladného tunelu pod ní za 120 miliónů.

V tom, kdo dluh ve finále zaplatí, mají obyvatelé Parmy jasno. Už v tuto chvíli platí nejvyšší možnou výši všech daní včetně daně z nemovitosti, jejíž hlavní tíha na ně dopadne až koncem roku.

„Zasloužili by si kulku do hlavy. Tím jsem řekla všechno,“ odvětí lakonicky majitelka jednoho z barů, která nechce být jmenována. Stěžuje si, že se strážníci snaží získat peníze chybějící v městské kase například neúměrně přísným udílením pokut za špatné parkování.

Zklamání občanů vyneslo v jarních komunálních volbách do vedení města ve velmi kritické situaci hnutí Pěti hvězd vedené komikem Beppem Grillem.

„Říkají, že nemáme zkušenosti a že Parma potřebuje dobré zastupitele. Jde mi mráz po zádech z toho, jak dobré zastupitele jsme dosud měli. Vznešená Parma je na kolenou. Myslím, že můžeme udělat hodně a také dobře. A chceme u toho být čestní a transparentní," říká jeden z nových zastupitelů města Mauro Nuzzo.

Zda to bude na řešení ekonomických problémů Parmy stačit, ukáže až čas.

Mirko Vasić, Lucie Chvojková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme