Italské Portofino po sezóně: Bohatí utráceli méně než jindy

Podle statistik se většina lidí bojí utrácet, jsou vyděšeni z možného návratu hospodářské krize. Podle mnoha ekonomů se růst evropské ekonomiky buď zastaví nebo dokonce opět nastane hospodářský pokles. Obavy budí hlavně dopady dluhové krize v eurozóně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mallorca

Mallorca | Foto: Iva Both

Ti úplně nejbohatší ale na horší časy šetřit nemusí. Luxusní letoviska tak i během letošní sezóny praskala ve švech.

Italské Portofino je skutečně exkluzivní destinací. Na pobřeží necelou hodinu cesty od Janova je k vidění společenská smetánka z celého světa. Vilu tu mají třeba módní návrháři Dolce a Gabbana, jezdí sem zpěvačka Madonna nebo bývalý fotbalista Zinedine Zidane.

Přehrát

00:00 / 00:00

Redaktor Ondřej Houska zjišťoval letošní kupní sílu bohatých u moře

Pokles návštěvnosti tu rozhodně nezaznamenali. „Lidé jezdí do Portofina pořád,“ říká majitelka místního obchodu s luxusními hodinkami. A za luxusní značky utrácejí pořád stejně – její tržby jsou prý stejné jako loni.

Přesto to ale neplatí pro všechny. Multimilionáři strach z budoucnosti nemají, ale své útraty omezili lidé, kteří sice rozhodně nejsou chudí, ale do Portofina jezdí spíš ze zvědavosti. Takoví zákazníci si pak rozhodně rozmyslí, jestli si mají v drahém Portofinu něco koupit, jak říká prodavačka v obchodě s oblečením spíše méně proslavené značky.

„Tržby máme oproti loňsku zhruba poloviční,“ krčí rameny mladá slečna. Potvrzuje tak průzkumy, podle kterých v celé Evropě stoupá prodej luxusního zboží a pak také sortimentu nižší kvality.

U středně známých značek naopak odbyt citelně klesá. Střední třída totiž v obavách z budoucnosti šetří. A tak zvědavci z této společenské kategorie do Portofina sice přijeli i letos, ale už si odpustili nákup oblečení nebo třeba každodenní večeři v restauraci.

Situace v Portofinu nám přitom o poměrech v současné Evropě prozrazuje ještě jednu zajímavou věc. „Italové utrácejí mnohem míň než cizinci,“ říká už citovaná majitelka luxusního krámku.

Italští boháči jsou tedy oproti svým evropským kolegům výjimkou. Kvůli dluhové krizi mají strach z budoucna stejně jako jejich o něco chudší spoluobčané.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme