Italský balík úspor k uklidnění trhů stačit nebude, míní ekonom

Italský Senát začíná diskutovat o balíku úsporných opatření. Pokud ho schválí, převezme štafetu dolní komora. Už v pondělí by tak Itálie mohla mít po ruce nástroj na boj s dluhem a zároveň by mohla být bez premiéra Berlusconiho. Trh to naladilo na optimistickou notu, asijské akcie po ránu posilovaly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi

Silvio Berlusconi | Zdroj: ČTK

Silvio Berlusconi slíbil, že poté, co protikrizová opatření projdou parlamentem, odstoupí. Podle ekonoma České spořitelny Jana Jedličky ale přijetí balíku samo o sobě k uklidnění trhu stačit nebude.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jan Jedlička ve Světě o osmé Rádia Česko

„Tento úsporný balík měl být přijat nejpozději vloni, protože taková legislativní opatření zaberou v horizontu jednoho dvou let. Určitě nepovede k tomu, že během jednoho měsíce Itálie nabude své konkurenceschopnosti, začne růst a začne reformovat,“ upozorňuje Jedlička.

Za pozitivní zprávu považuje, že se italským premiérem má po Berslusconim stát ekonom Mario Monti. Právě jemu trh fandil.

„Pokud bychom skutečně měli personifikovat a ukázat na jednoho konkrétního viníka hospodářských potíží Itálie, tak rozhodně stačí ukázat na pana premiéra Berlusconiho. Takže jeho odchod je určitě dobrou zprávou,“ podotkl Jedlička.

ČTĚTE TAKÉ: Itálie schvaluje reformy, čeká se Berlusconiho demise

Ekonom nově stojí i v čele Řecka. Včera se tam stal premiérem bývalý viceguvernér Evropské centrální banky Lucas Papademos, který pomáhal vstoupit zemi do evropské měnové unie. Podle Jedličky je jeho jmenování signálem, že Řekové hodlají o členství v eurozóně zabojovat.

„Podle mého názoru Řekové ještě určitě příští rok budou chtít zůstat v eurozóně, ale nedivil bych se, kdyby například závěrem příštího roku se ještě více rozhořela debata, jestli vůbec má smysl, aby Řecko zachovávalo euro, nebo by pro něj samo bylo lepší, kdyby převzalo novou měnu,“ dodal.

Roman Chlupatý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme