Italský ministr navrhl znovu zavést liru místo eura

Italský ministr práce a sociálního zabezpečení Roberto Maroni navrhl, aby jeho země zvážila odchod z eurozóny a znovuzavedení liry. V dnešním vydání listu La Repubblica ministr Maroni řekl, že by Itálie o této otázce měla uspořádat referendum. Kurz eura reagoval na tuto zprávu prudkým poklesem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropské peníze

Evropské peníze | Foto: Jan Rosenauer

Za katastrofu eura je podle Maroniho zodpovědné vedení Evropské centrální banky, především její prezident Jean-Claude Trichet. Banka odmítá podpořit slábnoucí ekonomiku největších zemí eurozóny snížením úroků a Itálie letos zčásti kvůli tomu upadla zpět do recese.

Ministr Maroni považuje návrat k liře či alespoň k dvojí měně za lék pro současnou ekonomickou krizi, s níž se Itálie potýká. "Vím velmi dobře, že kořeny naší dnešní situace jsou v obrovském státním dluhu, který italské vlády nahromadily v 80. letech, ale Evropská unie naše problémy jen rozmnožuje," prohlásil Maroni.

Právě proto chce Maroni vyhlásit v Itálii referendum o návratu k liře. "V situaci ekonomického útlumu, ztráty konkurenceschopnosti a krize zaměstnanosti euro prokázalo svou nevhodnost," řekl Maroni. Odpovědí na to je podle ministra dát vládě větší pravomoc k ochraně národní ekonomiky před zahraniční konkurencí a "vrátit vládě kontrolu nad směnným kurzem".

Současná italská vláda Silvia Belusconiho dosud tak daleko nedošla a premiér ještě včera zdůraznil, že Itálie hodlá ratifikovat evropskou ústavu. Prohlášení ministra Maroniho, který je členem euroskeptické Ligy severu, se proto zatím příliš vážně nebere, ale malým italským podnikatelům se návrh rozhodně bude líbit.

Kurz eura po zprávě z ranních úrovní těsně nad 1,23 dolaru spadl až na 1,2220 USD. Přiblížilo se tak opět středečnímu osmiměsíčnímu minimu 1,2158 USD, kam kleslo po zamítavých referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku. Po těchto událostech se objevily dohady o osudu eura a o možném rozpadu měnové unie.

Úvahy podpořil ve čtvrtek ekonomický poradce šéfa Evropské komise Josého Barrosa. Profesor Paul de Grauwe řekl, že nepřijetím ústavy Evropské unie se zvyšuje riziko zhroucení Evropské měnové unie a pádu jednotné měny euro, protože euro je bez politické integrace dlouhodobě neudržitelné.

Itálie byla zvyklá pomáhat si pravidelně z problémů poklesu konkurenceschopnosti devalvacemi liry. To však po přijetí eura dělat nemůže. Právě italští politikové vedle německých v posledních měsících po Evropské centrální bance nejdůrazněji požadují snížení úrokových sazeb.

ECB však na čtvrtečním zasedání snížení sazby navzdory sílící kritice opět odmítla a její šéf Trichet to v podstatě vyloučil i do budoucna. Myšlenky na rozpad eurozóny zároveň označil za "naprosto absurdní".

Vědunka Lunardi, Martin Hromádka, Zuzana Gálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme