Italský parlament schválil rozpočet, Monti podal demisi

Italský premiér Mario Monti dodržel svůj slib a předal prezidentovi Giorgiu Napolitanovi rezignační dopis poté, co parlament schválil rozpočet na příští rok. Konec úřednické vlády ale oznámil už na začátku měsíce, když jeho kabinet ztratil podporu strany expremiéra Silvia Berlusconiho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti

Italský premiér Mario Monti | Foto: Riccardo De Luca | Zdroj: ČTK

Končíme, ale nikoli vinou Mayů, prohlásil Mario Monti krátce po schválení obsáhlého rozpočtového zákona. Odstoupit se rozhodl i přesto, že mu parlament opět vyjádřil důvěru.

Rezignace vlády v takovém případě je poněkud neobvyklá a částečně i v rozporu s italskou ústavou. Premiér se ale cítil dotčen ostrou kritikou, kterou mu před několika dny adresoval tajemník Berlusconiho strany, Angelino Alfano.

Monti se obával, že by ho Berlusconiho strana, která měla většinu v parlamentu, silně podmiňovala.

Napolitano by měl rozpustit parlament v nejbližších několika dnech. Hned zítra se sejde s předsedy obou komor parlamentu, aby s nimi projednal další kroky. Prezident už naznačil, že by se předčasné volby měly konat 24. února.

Poslanci schválili rozpočet už ve čtvrtek večer. V příštím roce by měl snížit deficit pod 1,8 HDP.

Itálie nyní debatuje o dalším osudu Montiho na politické scéně a spekuluje, zda se Monti rozhodne bojovat a postaví se do čela pravice, kterou ale veřejnost vnímá dle anket jako značně oslabenou.

Vědunka Lunardi, Pavlína Nečásková, Alina Holušová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme