Italský premiér se bojí o euro, varuje před konfrontací mezi severem a jihem

V Evropě narůstá atmosféra nedůvěry. Stupňující se krize eura vyvolává stále ostřejší reakce politiků i ekonomů. Italský premiér Monti varuje v deníku Spiegel před konfrontací mezi severem a jihem Evropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský premiér Mario Monti na summitu v Bruselu

Italský premiér Mario Monti na summitu v Bruselu | Zdroj: Reuters

V rozhovoru mluví o obavách z doutnající zášti vůči euru, evropské myšlence i vůči Německu. Německé politiky pobouřil výrokem, že šéfové vlád by neměli být tak závislí na vůli národních parlamentů.

Italský deník Il Giornale navíc zveřejnil v minulých dnech na titulní straně hajlující kancléřku Merkelovou a titulek Čtvrtá říše. Stále ostřejší útoky vůči zadluženým zemím zase zaznívají z Německa.

„Německo nezruší demokracii, aby mohlo financovat italský dluh,“ vzkazuje Montimu tajemník bavorské CSU Dorint. „Německo nemůže být řeckou pokladnou,“ přidává se z Mnichova ministerský předseda Seehofer.

Z Bavorska stále hlasitěji zaznívá požadavek, aby Řecko opustilo eurozónu ještě do konce roku. Nejbohatší spolková země má před volbami a europopulismus je kartou, na kterou CSU sází. Přispívat dalšími miliardami na záchranu eurozóny odmítá stále větší část Němců

Igor Maňour, Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme