Italský premiér Silvio Berlusconi řeší s podnikateli a odbory, jak na krizi

Italský premiér Silvio Berlusconi se dnes setkal se zástupci podnikatelů, bank, živnostníků, obchodníků a odborů. Jednal s nimi o strategiích, kterými by měli čelit současné krizi. Setkání bylo v podstatě jen první názorovou výměnou na opatření, která by měla vláda přijmout, aby se podpořil ekonomický růst deprimovaný úspornou politikou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silvio Berlusconi v italském parlamentu

Silvio Berlusconi v italském parlamentu | Zdroj: Reuters

Svaz průmyslu, zástupci bank a odbory vypracovaly pětibodový návrh, z něhož bude vláda vycházet při realizaci reforem. Jedná se zejména o snížení nebo lepší distribuci daňové zátěže, o drahou energii, o omezování státního aparátu, infrastruktury a komunální podniky.

Přehrát

00:00 / 00:00

O ekonomických výhledech Itálie mluví spolupracovnice Českého rozhlasu v Římě Vědunka Lunardi ve Světě o druhé na Rádiu Česko.mp3

Silvio Berlusconi a ministr financí Tremonti, řekli, že budou vycházet z tohoto návrhu, ale jednání musí pokračovat. A nebude snadné. Jedním s témat například bylo zpružnění pracovního trhu. Italské odbory prozatím drží v šachu vládu i opozici a projevují pouze částečnou ochotu k malým ústupkům, zatímco italský pracovní trh potřebuje hlubokou a rozsáhlou reformu. Jednání tedy bude obtížné a plné překážek.

Prozatím všechny strany chtějí pokračovat v kontaktech a jednáních, nikdo jednání neopustil, což je velmi pozitivní a pro Itálii ne zcela obvyklé. Je jasné, že jistá vstřícnost na všech stranách je diktovaná vážností ekonomické situace.

Silvio Berlusconi v parlamentu

Včera Silvio Berlusconi vystoupil v parlamentu, aby ubezpečil Italy i finanční trhy, že Itálii nehrozí neschopnost splácet svůj vysoký dluh. Přestože jeho projev zklamal, protože se očekávalo ohlášení konkrétních opatření, které ale nepřišlo, prozatím trhy reagují poměrně kladně. Italské státní dluhopisy se opět prodávají s nižšími úroky, i když burza je negativní. Situace je ale velmi nejistá.

Silvio Berlusconi podtrhl několik pozitivních faktorů, jako například to, že italské banky prošly dobře evropskými stressovými testy, že Italové nejsou příliš zadlužení a mají poměrně vysoké úspory, které ukládají i do státních dluhopisů, že se snížil počet hodin proplácených jako podpora v nezaměstnanosti, což svědčí o tom, že průmyslové podniky reagují dobře na krizi. To jsou fakta, která potvrdila i Evropská unie.

Nicméně se čekalo zrychlení plánovaného krácení státních výdajů, ale to nepřišlo. Je to totiž složitý proces, který chtěl premiér projednávat právě se zástupci bank, zaměstnavatelů i odborů.

Italové souhlasí o úsporami

Italové si uvědomují, že úspory jsou nutné, i když by každý chtěl, aby šetřil zejména ten druhý. Dokonce by chtěli, aby vláda jednala razantněji, šetřila více. Reformy jako důchodová, se realizují jen postupně, pomalým tempem, pravděpodobně příliš pomalým, téměř bezbolestně pro současné zaměstnance.

Státní zaměstnanci se sice obávají reforem i možnosti, že by se jim mohly krátit platy, ale mají výhodu, že jejich zaměstnání je jisté, o práci rozhodně nepřijdou. I kdyby se rušily například různé úřady, budou jen přemístěni. Horší je situace mladých lidí, kteří jsou také nejvíce nespokojeni. Na druhé straně, přestože se nabízejí statisíce pracovních míst v různých průmyslových podnicích, mladí lidé je neberou, protože se jedná o práce, které se jim nelíbí.

Modernizovat Itálii není vůbec snadné, nešvary během desetiletí zakořenily a pravicoví i levicoví politici se obávají, že když začnou liberalizovat, ztratí konsensus skupin, kterých se to dotkne.

Separatistické tendence na severu

Faktor, o kterém se politikům nechce mluvit ani debatovat, ale který je hodně znepokojuje, jsou sílící separatistické tendence italského severu, který se nechce nechat strhnout do propasti krize jihem, kam ze severu po desetiletí proudily obrovské částky, aniž by to mělo nějaký efekt z hlediska rozvoje.

Přesto právě chudší jih plýtvá státními penězi až neuvěřitelně. V situaci krize, jako je tato, s obrovskými problémy, která má Itálie před sebou, separatistické nálady na severu samozřejmě sílí. A to je opravdu značné riziko, které se nesmí opomíjet.

Vladimír Kroc, Vědunka Lunardi, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme