Italský senát posvětil vládní návrh úsporných opatření

Italští senátoři schválili vládní návrh úsporných opatření. Pomocí škrtů a zvýšení daní v hodnotě desítek miliard eur chce kabinet Silvia Berlusconiho do roku 2014 smazat deficit státního rozpočtu na nulu. Očekává se, že plán zítra schválí i poslanecké sněmovna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský senát.

Italský senát. | Zdroj: Reuters

Itálie chce pomocí úspor přesvědčit finanční trhy o tom, že svůj masivní dluh zvládne. Úroky z italských dluhopisů se v minulých dnech vyšplhaly na nové rekordy. To vedlo k obavám, že dluhová krize v eurozóně zasáhne i Itálii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Jan Novotný z institutu CERGE-EI a Lada Šušlíková z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK v pořadu Stalo se dnes.

Itálie dnes úspěšně prodala pětileté dluhopisy, ale musela zaplatit úrok, který je nejvyšší za poslední 3 roky. Pokud úsporná opatření zítra schválí i poslanci, situace ohledně Itálie se podle ekonoma Jana Novotného z institutu CERGE-EI do určité míry uklidní.

Pokud by ale Itálie svůj dluh nezvládla financovat, byl by to podle něj fatální problém nejen pro eurozónu. „Itálie je tak velký dlužník, že by to ohrozilo nejen eurozónu, ale byl by to globální problém,“ poznamenal Novotný.

Rychlé schválení balíčku

Narozdíl od Řecka, které úsporná opatření schvalovalo na konci června, nedoprovázely jednání italského senátu rozsáhlé stávky a protesty. Situace ale podle Lady Šušlíkové z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd UK není úplně klidná ani v Itálii.

„Protesty jsou v Itálii celkem časté. Poslední generální stávka proběhla letos v květnu. K nějakým protestům určitě brzy dojde. Ale opozice sice předložené návrhy nepodporuje, ale deklarovala, že nebude klást obstrukce schválení návrhu, protože si je vědoma, že je třeba uklidnit zahraniční trhy,“ řekla Šušlíková.

Italská politická scéna zareagovala na krizi velmi rychle, vláda se s opozicí dohodla na hladkém projednání úsporného balíku, i když opozice ho tedy nepodpořila. „Pravice má v obou parlamentních komorách velmi silnou pozici. Navíc politici si uvědomují, že je situace opravdu krizová. I levice nechce v této souvislosti přistupovat k nějakým populistickým krokům,“ uzvařela Šušlíková.

Ondřej Houska, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme