Italští poslanci rozhodují o přijetí úsporných opatření

Italská poslanecká sněmovna bude dnes hlasovat o úsporném programu, který by měl Itálii ušetřit 79 miliard během tří let. Návrh úsporných opatření už prošel kladným přijetím horní komory parlamentu. Pro přijetí hlasovala 161 senátorů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Italský ministr financí Giulio Tremonti

Italský ministr financí Giulio Tremonti | Zdroj: Reuters

Političtí komentátoři hovoří o zázraku, protože senát schválil úsporný program za jediný den. Stejný zázrak se čeká dnes od poslanecké sněmovny. Urychleným schválením balíku Itálie chce přesvědčit mezinárodní finanční trhy, že je schopná vyrovnat deficit a splácet svůj 120 procentní dluh vůči HDP podle staronového plánu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vejmělek.mp3

Potíže Itálie nejsou ale ještě zdaleka u konce. Podtrhl to i prezident republiky Giorgio Napolitano. „V blízké budoucnosti Itálie bude nucena ukázat, že je schopna jednat jednotně,“ prohlásil.

"Dluh je obrovský a kvůli tomu jsou vysoké i úrokové platby, které se musí z dluhu platit. Jakékoliv zvýšení úrokových sazeb znamená další vyšší nároky na úrokové platby a jenom to zhoršuje situaci v hospodaření s veřejnými prostředky, to vede k deficitnímu chování státního rozpočtu, čímž se dluh zase jenom zvyšuje," vysvětluje ekonom Komerční banky Jan Vejmělek, který situaci v Itálii sleduje.

Pokud italský parlament balík škrtů schválí, pak to trhy uklidní. Otázka ale je, na jak dlouho. „Ten plán není nijak výrazně ambiciózní, navíc jsou úsporná opatření rozložena do několika let,“ říká Vejmělek.

Dluhopisy s historickým úrokem

Včera Italové prodali desetileté dluhopisy za 2,97 miliard eur. Museli ale nabídnout úrok 5,9 procent, tedy historicky nejvyšší.

„Takto vysoké úroky znamenají, že Itálie není schopná si na ně v současné době vydělat, to znamená, že se dluhová situace jenom zhoršuje. Aby to bylo dlouhodobě udržitelné, musela by italská ekonomika růst rychleji, než kolik platí nominální úroky ze svého dluhu. Italská ekonomika ale v podstatě neroste a Itálie nemá rezervy na šoky jako je recese. Problém může přijít i do bankovního sektoru,“ dodává Vejmělek.

Další úsporné manévry nejsou vyloučeny a řada přichází také na liberalizace řady odvětví a podniků a do těchto reforem se politikům nechce.

Vědunka Lunardi, Roman Chlupatý, Michaela Vydrová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme