Izraelské odbory vstoupily do generální stávky

V Izraeli je generální stávka, která se má od zítřka týkat také mezinárodního letiště Ben Guriona v Tel Avivu. Izraelský nejvyšší soud totiž odmítl návrhy označit ji za nezákonnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kdy přiletí?

kdy přiletí? | Foto: Jan Rosenauer

Stávka není časově ohraničená, proto ten, kdo nemusí cestovat do Izraele, by měl svou cestu zvážit. Ve stávce jsou kromě ministerstva obrany i téměř všechny státní úřady. Řada obchodů by ale měla být otevřena.

Zastavení práce se netýká města Sderot u pásma Gazy, kde existuje možnost ohrožení lidských životů raketami islámských radikálů. Odbory také vydaly pokyny pracujícím na místech, kde jde o lidské životy - na rizikových pracovištích v nemocnicích a zdravotnických zařízeních, aby pokračovali v práci.

Největší izraelské odbory Histadrut požadují deseti až třináctiprocentní zvýšení platů a úpravu šest let staré kolektivní smlouvy. Ministerstvo financí jim ale nabídlo nárůst jen o 0,4 procenta a jednoprocentní navýšení příští rok. Jednání ztroskotala v noci na dnešek.

Soukromé obchody a soukromá doprava ale pokračují v nabídce služeb a v provozu jsou také záchranná služba a v práci pokračují i vojáci. Každý den stávky stojí židovský stát v přepočtu 4 až 5 miliard korun.

Jaromír Janev, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme