Izraelský vývoz trpí bojkotem kvůli nedávné válce v Gaze

Pětina izraelských vývozců zaznamenala propad poptávky na evropských trzích. Důvodem jsou spotřebitelské bojkoty, které reagují na nedávnou izraelskou válku v palestinské Gaze. V Evropě se také rozmáhá požadavek, aby Izrael jasně označoval zboží, které nepochází z jeho území, ale ze židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vstup do starého Jeruzaléma

Vstup do starého Jeruzaléma | Foto: Jiří Hošek

Jak uvádí britský deník The Guardian, bojkot izraelských výrobků je nejrozšířenější právě ve Spojeném království a ve Skandinávii. Izraelská hospodářská komora připouští, že jde o vážný problém, který se týká zejména zemědělských produktů.

Izraelský tisk se zabývá i příčinami bojkotu - kritiku sklidil například nedávný ministr obchodu Eli Lišaj. Ten řekl, že za každou palestinskou raketu odpálenou na židovský stát by měl Izrael srovnat se zemí sto palestinských domů. Právě taková gesta a hrozivé obrázky z Gazy prý na Západě vedou spotřebitele k odmítání izraelského zboží.

Marika Táborská, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme