J. Paroubek: Schodek státního rozpočtu by mohl být do 180 miliard

Schodek státního rozpočtu by se mohl příští rok podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka pohybovat díky úsporám a zvýšení některých příjmů v rozmezí 170 až 180 miliard korun, což odpovídá pěti procentům HDP.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Návrh rozpočtu na rok 2010 má vláda projednávat 30. září. Předloha, kterou pak dostane Poslanecká sněmovna, bude zřejmě se schodkem 230 miliard korun. Kvůli říjnovým předčasným sněmovním volbám ale bude muset nová vláda předložit návrh další.

Podle europoslance a ekonomického experta ČSSD Jiřího Havla je přesto technicky možné schválit příslušný zákon bez rizika rozpočtového provizoria ještě do konce tohoto roku.

ODS navrhuje po říjnových volbách schválit státní rozpočet na příští rok s deficitem více než 200 miliard korun. Zároveň ale předpokládá, že během prvního poletí 2010 připraví 18měsíční rozpočet na druhé pololetí a celý rok 2011.

Ten by podle občanských demokratů reagoval na aktuální stav ekonomiky. To se ale sociálním demokratům nezamlouvá. Podle europoslance Jiřího Havla záměr ODS nerespektuje zákony a pravidla pro sestavování rozpočtu.

Ministr financí Eduard Janota chce snížit schodek v příštím roce o více než 70 miliard korun. Navrhuje zvýšit dolní sazbu DPH z devíti na 11 procent a horní z 19 na 20 procent. Počítá i s nárůstem spotřební daně z benzinu a nafty o korunu na litr a se snížením výdajů rozpočtu o 40 miliard korun.

Jestliže se podaří změny prosadit, bude navrhovaný schodek asi 160 miliard korun.

Přečtěte si také:
Ministr financí Janota navrhne zvýšit daň z přidané hodnoty
Schodek rozpočtu na příští rok se může vyšplhat na 250 miliard
Výkonnost české ekonomiky rekordně klesla
Schodek státního rozpočtu se vyšplhal na 76 miliard korun
MF musí kvůli krizi připravit nové varianty státního rozpočtu na příští rok

Milan Kopp, Milada Richterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme