J&T hrozí milionová pokuta za maření kontrol

Evropská komise začala vyšetřovat finanční a ekonomickou skupinu J&T kvůli podezření z maření antimonopolní kontroly. Mělo k ní dojít loni v listopadu při neohlášené razii v sídlech několika českých energetických firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Magdaléna Trusinová

Podle Evropské komise se její kontroloři setkali s neochotou pracovníků J&T a Energetického a průmyslového holdingu, když od nich žádala různé dokumenty. Teď zahájila Evropská komise s J&T řízení kvůli bránění kontrole.

„Při razii, k níž došlo 24. až 26. listopadu loňského roku, neměli pracovníci J&T poskytovat dostatečnou součinnost kontrolorům Evropské komise. Podle prohlášení komise došlo k řadě incidentů jak s pracovníky J&T, tak se zaměstnanci Energetického a průmyslového holdingu. Zřejmě nechtěli sami zpřístupňovat dokumenty, které kontroloři žádali,“ uvedl bruselský zpravodaj Pavel Novák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pavel Novák hovořil o kauze J&T

Podle komise šlo hlavně o zpřístupnění dokumentů v počítačích a emailech. Vyšetřování se může trvat v řádech týdnů až několika měsíců.

„Záleží na tom, jak případ bude složitý a jak budou lidé, kterých se to týká, spolupracovat. Dlouho bude trvat i samotné vyšetřování nejen J&T a Energetického a průmyslového holdingu a dalších pro porušování antimonopolních pravidel,“ předpověděl Novák.

E-On dostal pokutu 38 milionů eur

Podle podobných případů z minulosti hrozí J&T pokuta v řádech desítek milionů eur.

„Pokud by Evropská komise shledala, že vyšetřovaní kladli nějaké překážky při kontrole, tak jim může uložit sankce. Máme už takové případy z dřívějška. Už v roce 2008 Evropská komise za maření takové kontroly udělila společnosti E-On pokutu 38 milionů eur. Jinak pokuta může tvořit až jedno procento z ročního obratu.,“ připomněl bruselský zpravodaj.

Mluvčí eurokomisaře pro hospodářskou soutěž Amelia Torresová se ohledně neochoty ke zpřístupnění dokumentů vyjádřila poměrně jednoznačně.

„Myslíme si, že plně nespolupracovali s úředníky Evropské komise při jejich kontrole. To se týká především k přístupu k elektronické poště a dalším záznamům v počítačích,“ řekla mluvčí.

ČEZ. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ní v posledních letech dramaticky vzrostl počet dokumentů v elektronické podobě a je spíše nepravděpodobné, že se důkazy o chování proti antimonopolním pravidlům najdou ve formě dokumentů na papíře.

„Pro to je pro nás důležité mít přístup k elektronickým dokumentům. Vyšetřovatelům by se nemělo bránit v přístupu k nim,“ dodala Torresová.

Motejlek: Evropská komise jde hlavně po ČEZu

Evropská komise rozhodla o razii poté, co si v Bruselu stěžovaly společnosti Czech Coal a Penta Investments, že ČEZ se pokusil omezit rozvoj hospodářské soutěže na trhu s elektřinou, případně, že vytvářel překážky pro projekty nových elektráren.

Primárním cílem Evropské komise tedy nebyla J&T.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonomický komentátor Miroslav Motejlek hovořil o kauze J&T

„Komise chce vytvořit tlak a doufá, že pod vytvořeným tlakem něco najde. Ale určitě ne na J&T, ale hlavně na ČEZ. J&T byla vyšetřována jen sekundárně, protože tehdy byla brána jako spojenec s ČEZ,“ objasnil ekonomický komentátor Miroslav Motejlek.

Podle něj se nemusí v případě J&T jednat o přímé zatajování dokumentů, ale o jistý druh nedorozumění.

„Nejde možná úplně o zatajení dokumentů. Lidé z energetického a průmyslového holdingu asi nejsou moc zkušení v jednání s evropskými úředníky. A teď najednou po nich úředníci chtěli telefony, emaily, prostě všechno. A zřejmě někdo jim odmítl soukromá data dát, na což jsou úředníci velmi hákliví,“ připomněl komentátor.

Motejlek se však domnívá, že komise zatím nemá žádný důkaz, že by se české energetické firmy dopustily omezování rozvoje hospodářské soutěže.

Pavel Novák, Václav Sochor, Miroslav Motejlek, Václav Rojík, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme