J&T koupila zkrachovalou Zbrojovku Brno, jistí tak stamilionovou investici

Slovenská finanční skupina J&T zcela ovládla Zbrojovku Brno a s ní spřízněnou firmu ICP - Byty. Stalo se tak prostřednictvím společnosti Stemwill. Ze strany J&T šlo vlastně o jištění pozice, související s koupí areálu někdejší Zbrojovky na konci ledna 2007. Tehdy společně s realitní a developerskou skupinou Czech Property Investments Radovana Vítka vydražila za 707 milionů korun zhruba 220.000 metrů čtverečních poblíž brněnského centra. Dosud se jedná o vůbec nejvyšší částku, za níž bylo v České republice něco vydraženo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba nových bytů

výstavba nových bytů | Foto: Marián Vojtek

Převzetím obou firem se J&T chce vyhnout nečekanému překvapení, které by mohlo ohrozit její záměry s dobře situovaným a rozsáhlým areálem. I z tohoto důvodu okamžitě přistoupila ke spojení firem Stemwill, Zbrojovka Brno a ICP - Byty. Jediným nástupcem bude Stemwill.

Okolo Zbrojovky Brno se po roce 1989 dělo spoustu zajímavých věcí. Firma byla postupně rozkradena, až nakonec skončila v roce 2003 v konkursu. Vyskytovaly se v ní různí lidé, například komunistický šéf SSM Vasil Mohorita, komunistický ministr Krumnikl, kontrolními vlastníky byli otec a syn Sisákové. Bývalá konkursní správkyně Zbrojovky Ilona Strmisková byla dokonce za zpronevěru a krácení daně odsouzena na 40 měsíců.

J&T a Vítek počítají, že v areálu Zbrojovky postaví tisíce bytů, obchody a kanceláře. Celková investice by se měla pohybovat kolem deseti miliard korun. J&T i Vítek se brněnskou firmou už v minulosti prohnali. J&T na konci devadesátých let vlastnila až 47 procent Zbrojovky, Vítek zase někdy kolem roku 2000 ovládl prostřednictvím společnosti CPI - Byty (dnes ICP - Byty) její bytový fond. Několik let seděl v dozorčí radě.

Zbrojovka patřila před desítkami let k největším průmyslovým koncernem v Evropě. Ve válečných 40. letech zaměstnávala jako součást monumentálního konglomerátu Hermann-Göring-Werke ve zhruba sedmdesáti závodech kolem 50.000 lidí a dokonce vlastnila 30 procent Škody Plzeň. Tahounem byla, jak odpovídá název, zbrojní výroba. Během devadesátileté historie vyráběla vojenské pušky, telegrafní a telefonní výstroj, nářadí, kulomety, automobily, bicykly, průmyslové váhy, letecké a motocyklové motory, obráběcí stroje, automobilové součástky, psací stroje, traktory, sportovní a lovecké zbraně, kancelářskou a výpočetní techniku.

Miroslav Motejlek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme