J. Tvrdíka střídá v čele Českých aerolinií R. Lašák

Prezidentem Českých aerolinií se od čtvrtka stane dosavadní člen představenstva a ředitel správy ČEZ Radomír Lašák, který tak nahradí Jaroslava Tvrdíka. Ten na funkci rezignoval a stane se volebním managerem ČSSD. Původně měl Tvrdík zůstat v dozorčí radě firmy, odbory se ale postavily proti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Tvrdík a R. Lašák

J. Tvrdík a R. Lašák | Zdroj: ČTK

Poukazovaly přitom na to, že Tvrdík selhal jako manažer. ČSA pod jeho vedením vykázaly nejhorší výsledky za posledních deset let a nepodepsaly se na tom jen vysoké ceny benzinu, tvrdí odboráři.

Nový ředitel ČSA Lašák bude současně předsedou představenstva podniku. Do obou funkcí ho jmenovaly orgány firmy, kterou vlastní stát. Nový prezident chce společnost přivést zpět do zisku a připravit ji na privatizaci tak, aby se v budoucnu případnému kupci vyplatilo zachovat značku ČSA.

Analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka před nedávnem pro Radiožurnál poznamenal, že Tvrdík zřejmě neochází z manažerského postu dobrovolně, ale na základě politických tlaků. Ty podle něj souvisejí s nespokojeností vlády se současným vedením aerolinek a jejich hospodářskými výsledky.

"I přes určitá zlepšení, jako byla vyšší obsazenost letadel a výrazně vyšší počet přepravených cestujících se ČSA propadají do ztráty. Největším problémem je podle mého názoru asi chybějící lepší marketingová strategie. Na druhé straně pozitivní zprávou je , že pan Lašák v ČEZu prokázal skvělé manažerské schopnosti a bude tak nejspíše lepším vládcem tohoto kolosu," domnívá se Procházka.

Tvrdík v létě 2003 čtvrtek ohlásil, že odchází z postu ministra obrany, protože nesouhlasí se škrty v armádním rozpočtu. O den později po schůzce s tehdejším premiérem Špidlou svoji demisi stáhl. Za pár hodin si to však rozmyslel a oznámil, že na vládní křeslo rezignuje, složí poslanecký mandát a odejde z vrcholné politiky.

Milan Kopp, Jana Zemanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme