Jablonec se stal partnerem čínského města Beihai. Firmy očekávají větší odbyt

České firmy se snaží proniknout na velký čínský trh. V době nejisté hospodářské situace v západních zemích to znamená velkou šanci přežít krizi. Smlouvu o partnerství kvůli tomu teď s jihočínským městem Beihai podepsal Jablonec nad Nisou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dohoda

Dohoda | Foto: Fotobanka stock.xchng

Beihai je nejjižnějším městem na čínské pevnině. Dalo by se tam jet i na dovolenou. Pláže se stříbrným pískem se táhnou do délky přes 20 kilometrů. Kromě přímořského letoviska je to také přístav a domov zhruba 1,5 milionu Číňanů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jablonec je partnerem jihočínského města Beihai

„Zajímá nás sklářský průmysl. U nás se zpracovávají přírodní perly a tak si myslíme že bižuterní výroba jde s tou naší dohromady,“ vysvětluje předseda stálého výboru kongresu občanů Beihai Tchank Juk Sink, proč si pro partnerství vybrali právě Jablonec.

Podle prezidenta okresní hospodářské komory Vladimíra Opatrného je to příležitost pro jablonecké podnikatele: „Na čínský trh se snaží dostat všechny firmy planety.“ V Číně roste početná střední třída a právě ta by podle Opatrného měla mít zájem kupovat tradiční české sklo.

S tím souhlasí i starosta Jablonce nad Nisou Petr Beitl, který ale zároveň dodává, že podepsaná smlouva neznamená to, že by se radnice chystala k přehodnocení své každoroční účasti v projektu vlajka pro Tibet, která kritizuje porušování lidských práv v této části Číny.

„Jablonecké firmy s Čínou aktivně obchodují, od této smlouvy si slibujeme prohloubení těchto vztahů. Především navázání vztahů mezi obchodními komorami. Co se týče globálních věcí a lidských práv, myslím si, že pohledy na to mohou být jiné,“ vysvětluje Beitl.

Problémy s padělky

Z jabloneckých firem s Čínou velmi často spolupracují hlavně výrobce brzd TRW Automotive a firma Jablotron specializující se na zabezpečovací techniku. Právě Jablotron kvůli tomu kdysi čelil potížím s nelegálními kopiemi svých výrobků, které se dostávaly na čínský trh.

Podle obchodního ředitele firmy Miroslava Jarolíma se to podařilo vyřešit omezením počtu čínských partnerů. „Myslíme si, že je daleko lepší, i v Číně, budovat dlouhodobé, zdravé vztahy s našimi dodavateli. Konkrétní výrobek vyrábí pouze pro nás. Mnohdy má jinou produkci, která nesouvisí například s alarmy, ale dodávky zabezpečovací techniky realizuje pro nás,“ vysvětluje Jarolím.

Naopak by to podle Vladimíra Opatrného mohlo fungovat v případě jablonecké výroby bižuterie. „Paradoxně mám za to, přestože bižuterní odvětví utrpělo konkurencí asijské bižuterie, že existuje prostor pro vývoz naší bižuterie do Číny.“ V Číně roste početná střední Čína a právě ta by měla mít podle Opatrného zájem kupovat kvalitní české sklo.

Lenka Šumová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme