Dukovany kvůli závadě neplánovaně odstaví druhý blok, opravuje se od května

Jaderná elektrárna Dukovany znovu odstaví druhý blok, který je po plánované odstávce v provozu od neděle. Důvodem je možná závada na jednom ze šesti parogenerátorů, kterou odhalily standardně prováděné zkoušky. Blok zůstane odpojený několik dní, uvedl v pondělí v tiskové zprávě mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Dukovany Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Dukovany

Plánovaná odstávka druhého bloku začala 17. května. Energetici při ní vyměnili pětinu paliva a zmodernizovali část zařízení. (ilustrační foto) | Foto: Jan Sucharda | Zdroj: Český rozhlas

„Blok se pomalu odstavuje. Ve 12.00 se vydal pokyn k postupnému odstavení a vychlazení bloku. Odpojení proběhne ještě dnes odpoledne,“ řekl v pondělí Bezděk.

Po ukončení odstávky se dělají desítky zkoušek a měření, jejichž cílem je ještě před uvedením bloku na plný výkon otestovat a odzkoušet všechna zařízení při testovacích parametrech.

Expertní analýza: o dostavbě Dukovan se dohaduje Babiš s ČEZ, kritici nedostávají prostor

Číst článek

„Některé parametry lze ověřit až po dosažení reálných provozních parametrů při postupném spuštění bloku. Při nich technici zjistili odchylku od očekávaných provozních parametrů u jednoho z parogenerátorů,“ uvedl Bezděk. Stav zařízení bude podle něho nutné zkontrolovat a případně odstranit závady. Harmonogram prací ČEZ zatím neoznámil.

Plánovaná odstávka druhého bloku začala 17. května. Energetici při ní vyměnili pětinu paliva a zmodernizovali část zařízení. Blok připojili k přenosové soustavě v neděli, štěpnou reakci spustili energetici již v pátek 21. června.

Dukovanská elektrárna pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v České republice. Letos od začátku roku vyrobila 7,15 terawatthodiny (TWh) elektřiny. Elektrárna je v provozu od roku 1985, loni dodala 14,25 TWh elektřiny. ČEZ prověřuje možnosti provozu nynějších bloků přibližně do roku 2045.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme