Životnost jaderných elektráren prodlužují i ostatní země EU, říká minoritní akcionář ČEZ Šnobr

Nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech by mohla zajistit dceřiná firma společnosti ČEZ. Před několika dny to naznačil premiér a šéf ANO Andrej Babiš. Tuto variantu ale odmítají minoritní akcionáři. Mezi ně patří také ekonom Michal Šnobr, který byl hostem ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Dvacet minut Radiožurnálu Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Taková varianta prostě není možná, jako minoritní akcionáři jsme vlastníky ČEZ stejně jako stát, i když minoritní mají jenom 30 procent,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Marií Bastlovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaký bude osud elektrárny v Dukovanech?

Problém také podle něj není v minoritních akcionářích, ale spočívá v zákonné, trestně právní odpovědnosti představenstva.

Stavba jaderné elektrárny je podle něj velmi náročná, nezvládají jí ani společnosti ze zemí, které můžeme považovat za jaderné velmoci.

„Projekty se značně prodražují, ceny jaderných elektráren se zčtyřnásobily nebo zpětinásobily, při současných cenách elektřiny jde o nerentabilní investici,“ upozorňuje.

Možné prodloužení o 10 let

Minoritní akcionáři podle něj pochybují o rentabilitě takového projektu bez garancí, pokud ale představenstvo takovou variantu podepíše, tak na sebe bere veškerou zodpovědnost. „Jako akcionáři se budeme bránit,“ říká Šnobr. 

Naopak variantou, o které chtěli akcionáři diskutovat na valné hromadě ČEZ, je prodloužení životnosti jaderné elektrárny v Dukovanech o deset let. 

„Podobným postupem jdou i ostatní země v Evropské unii, v poslední době to udělali Finové ještě u starších bloků, než jsou Dukovany,“ upozorňuje s tím, že prodloužili jejich životnost až do roku 2040.

Marie Bastlová, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme