Jádro dostalo ránu, přemýšlet o ní bude svět i Česko

V Japonsku dnes došlo k druhému výbuchu v jaderné elektrárně Fukushima Dai-ichi. Úplný rozsah škod ještě není znám. I přesto je ale jasné, že jde o memento, které nelze v rámci současných celosvětových snah o renezanci energie z jádra ignorovat. Potvrzují to už reakce na první výbuch, ke kterému došlo v sobotu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima | Zdroj: ČTK

Například předseda bezpečnostní komise amerického Senátu Joe Lieberman včera prohlásil, že by Amerika měla přibrzdit výstavbu nových jaderných elektráren, a to až do té doby, než plně porozumí tomu, co se vlastně v Japonsku stalo.

Už po prvním výbuchu ve Fukushimě James Acton, analytik Carnegieho nadace pro světový mír, prohlásil, že to jaderná energetika bude mít napříště těžké.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti jaderné energetiky ve světě mluvil ve Světě o deváté Rádia Česko analytik Jiří Gavor

S tím souhlasí i analytik konzultační společnosti Ena Jiří Gavor. „Určitě to perspektivu rozvoje jaderné energetiky zkomplikuje. Určitou roli hrají obavy, vzpomínky na už hodně vzdálené katastrofy, ale které měly dopad na jadernou energetiku silně negativní,“ vysvětlil Gavor a uvedl na českém příkladu. „V našich končinách jde zejména o vzpomínky na Černobyl. Přesto, že je to zcela jiná technologie, příčina havárie je zcela jiná, tak když se jedná o únik radioaktivity, reakce veřejnosti je vždycky negativní.“

A podle Gavora takové myšlení zůstává v hlavách lidí dlouho. „Bude třeba mnoha přesvědčování a mnoha vysvětlování, že došlo k mimořádné situaci v mimořádné lokalitě.“

V Japonsku, které je seismicky aktivní oblastí, budou podle Gavora muset další rozvoj jaderných elektráren přehodnotit zásadně. V dalších zemích se tak neuděje přímo, bude se ale ještě více zdůrazňovat bezpečnost a studie, které bude třeba zpracovat, budou ještě detailnější.

Bude se třeba definovat rozsah maximální možné havárie, myslí si Gavor na jednu z věcí, která by se bezprostředně mohla dotknout i oblasti jaderné energetiky v Česku.

Sousední Rakousko se již dlouho vymezuje vůči jaderné energetice. „Rakušané budou přesvědčeni, že si zvolili správnou cestu,“ domnívá se Gavor. Zcela jiná je pak situace v Německu. Nedávno tam byla prodloužena životnost jaderných reaktorů. Odpůrci jaderné energetiky teď podle něj dostanou do rukou další argumenty, že jádro není budoucností německé energetiky.

Roman Chlupatý, Markéta Bartošová, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme