Jahn plánuje zrušení živnostenských úřadů

Místopředseda vlády pro ekonomiku plánuje zrušení živnostenských úřadů. Podle Martina Jahna by mohly agendu vyřizovat úřady finanční a celý systém plateb státu by se tak měl zjednodušit. Opatření, které podporuje i ministr financí Sobotka, by mohlo začít fungovat nejdříve za dva roky. Také opoziční ODS s takovými změnami souhlasí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

lidé u přepážky

lidé u přepážky | Foto: NEPOUŽÍVAT internet

Agendu živnostenských úřadů by mohly převzít úřady finanční a pro podnikatele by to znamenalo zjednodušení komunikace se státem. Také by se snížil počet státních úředníků. Martin Jahn ovšem plánuje změny, které mají zjednodušit celý systém vybírání plateb od podnikatelů. "V podstatě jde o to, aby podnikatelé měli jedno kontaktní místo, aby se sjednotily platby státu a metodika kontrol."

Opatření by mohlo fungovat od roku 2007. "Je to poměrně velká systémová změna, která bude vyžadovat poměrně pečlivou přípravu, aby ten výsledný systém fungoval lépe a jednodušeji. Těžko se to může povést dříve než v roce 2007."

Bohuslav Sobotka prohlásil, že Jahnovy návrhy podpoří. "Já podporuji myšlenku, aby tu agendu soustředily finanční úřady. Myslím, že by to zjednodušilo registraci podnikání. Podnikatel by nemusel kontaktovat živnostenský úřad, přímo finanční úřad, kde se stejně musí zaregistrovat jako plátce daně."

Také opoziční ODS s takovými změnami souhlasí. Její stínový ministr financí Vlastimil Tlustý hodnotí jako pozitivní také fakt, že by se mohl snížit počet státních úředníků. "Stačí se podívat do rozpočtu na tento rok, abyste tam našli, že administrativa státu má letos stát zase více, v některých rezortech dokonce extrémně více, takže návrhy, které hledají úspory, které úřady s kterými spojit, které zcela zrušit, jsou určitě na místě."

Markéta Kaclová, Lucie Husárová 1 Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme