Jak se bude dařit čínské ekonomice v novém roce, je obtížné odhadnout

Letenky do Číny jsou vyprodané, vlaky jsou přeplněné. Čína totiž slaví příchod nového roku - znamení tygra vystřídá zajíc. Čínský nový rok ale nezajímá pouze astrology a numerology, ale také čínské obchodníky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peking

Peking | Foto: Robert Mikoláš

V západní civilizaci platí, že s každým svátkem se do oběhu dostává o mnoho peněz víc než normálně a že ekonomika stoupá. Jak je to v Číně?

Podle odborníka na investice v jihovýchodní Asii Dana Vořechovského Číňané v tomto období peníze příliš neřeší a oslavy nového roku si chtějí hlavně užít.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odborník na investice v jihovýchodní Asii Dan Vořechovský na Rádiu Česko

„To je podpořeno například i tím, že v zaměstnání dostávají k běžný platům bonusy, někdy i poměrně výrazné. Pokud jde o konzumnost, ta je možná ještě větší než u nás,“ řekl Vořechovský na Rádiu Česko.

Na rok zajíce se Číňané těší. Čeká se od něj pozitivní pohyb, dynamika a síla. Má i podle prognóz ekonomů přinést hospodářskou obnovu?

„To je hodně obtížné. Čína se musí podobně jako zbytek světa aktuálně potýkat s velkým nárůstem cen surovin, a to nejenom nerostných surovin, ale i třeba potravin. Začíná to být skutečně vážný problém, zvlášť pro ekonomiky, jako je Čína, které jsou do značné míry průmyslového typu.“

„A je tedy velmi obtížné odhadnout, jak se bude dále vyvíjet. Zatím to vypadá poměrně pozitivně, nicméně ty hrozby tu jsou,“ upozornil dále Vořechovský, který současně připomněl, že Čína se jako jedna z mála ekonomik zcela vyhnula celosvětové hospodářské recesi.

„V podstatě i v tom posledním roce velmi slušně rostla, i když ten růst se postupně zpomalil. Dá se předpokládat, že bude zpomalovat i tento rok,“ myslí si Dan Vořechovský.

Markéta Bartošová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme