Jak ušetřit za vlak

Složitým problémem se od 1.ledna stalo kupování jízdenek na vlak. Zdražení obyčejného jízdného v průměru o 60 procent totiž doprovází velmi komplikovaný systém slev. Pouze u pravidelných cest do škol nebo zaměstnání je řešení jednoduché - takzvané časové jízdenky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlak vyjíždí ze stanice

vlak vyjíždí ze stanice | Foto: Jan Rosenauer

Důležité je zjistit, jak často a jak daleko budeme vlastně vlakem jezdit. Podle toho potom doporučuje Pavel Tesař z tiskového odboru Českých drah využít jeden z nabízených slevových programů. "Mladí lidé do 26 let mohou využívat Junior Pas nebo studenti Junior Pas ISIC. Důchodci mají slevu pro důchodce nebo nad 70 let mohou mít Senior Pas. Pokud by si cestující přesto nevybral žádnou z nabídky, tak potom je pro něj určeno zákaznické jízdné, ke kterému dnes potřebuje Kartu Z. Tu si může pořídit za 200, děti, důchodci a invalidní důchodci si ji mohou i v letošním roce zakoupit za 100. Díky tomu mohou cestovat za to zákaznické jízdné, které je přibližně o 60 procent nižší než to obyčejné jízdné."

Další možností může být zakoupení takzvané kilometrické banky neboli kreditu na 2000 kilometrů za 1350 korun. V mnoha případech se vyplatí také tzv. zpáteční jízdenka. Cesta do Pardubic nebo do Ostravy a zpět tak vyjde mnohem levněji než při zakoupení dvou jednotlivých jízdenek. "Do Pardubic zaplatí od 27. ledna 144 korun za zpáteční jízdenku, obyčejná jízdenka na jeden směr stojí 130 korun. Například do Ostravy je obyčejné jízdné 424 korun a zpáteční jízdenka 500."

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme