Jaké sazby DPH jsme si v Bruselu vyjednali?

Jaké budou sazby DPH po našem vstupu do Evropské unie, se stále neví. Stejně sporné je i to, jaká přechodná období a výjimky jsme si s Evropskou unií vyjednali a co jsme si dohodnout mohli. Podle velvyslance České republiky při EU Pavla Teličky jsou už teď cesty k vyjednání dalších možných výjimek uzavřené. Jenže narozdíl od nás si Maďarsko nebo Polsko vyjednaly například přechodné období u DPH u restauračních služeb. Česko mělo podle Teličky jiné priority.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

"V té době na Ministerstvu financí se zpracovávaly podklady, z kterých vyplynulo z hlediska dopadů na občany, že nižší sazba DPH třeba na teplo nebo na stavební práce pro bydlení dostaly prioritu."

Spory panují kolem DPH u dětských plen. Ministryně zdravotnictví Součková tvrdí, že vyjednala sníženou, teď platnou 5procentní sazbu DPH pro nákup plen pro nemocnice. Jenže pro pleny se nepodařilo v Bruselu vyjednat výjimku, budou se tedy muset v obchodech nakupovat s 22procentní daní. Podle velvyslance České republiky při EU Pavla Teličky není možné, aby obchodník chtěl za stejné zboží jinou cenu.

A pokud by Česko přece jen nechalo u dětských plen sníženou sazbu DPH a nepřistoupilo na rozhodnutí EU, znamenalo by to podle Pavla Teličky vážné porušení závazků "a je tu možnost konkrétního postihu. My jsme měli možnost si stanovit priority. Měli jsme největší počet přechodných období v porovnání s přistupujícími zeměmi a ty věci, které se podařily, mají jednoznačně větší sociální dopad."

Markéta Kaclová, Naděžda Hávová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme