Jako Fénix z popela. Španělsko a Řecko jsou opět v hledáčku turistů

Zatímco Egypt přichází kvůli nepokojům mezi vládnoucí armádou a islamisty o přísun důležitých financí z cestovního ruchu, jiným zemím letos znovuobjevený zájem turistů pomáhá z krize. Především Španělsku a Řecku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Costa Dorada, Španělsko

Costa Dorada, Španělsko | Foto: Licence Public Domain, volné dílo

Řecko a Španělsko prochází vážnou finanční i ekonomickou krizí.

Zároveň jsou to typické země, pro které jsou příjmy z cestovního ruchu důležitou položkou HDP.

Obě země loni trpěly nedůvěrou ve finanční bezpečnost. Snížily se tak i příjmy hotelů, restaurací, tamních cestovních kanceláří, průvodců a všech dalších profesí, které jsou na turistech závislé.

Ve Španělsku, tedy zemi, která je v recesi čtyři poslední roky a trpí mírou nezaměstnanosti přes 26 procent, je cestovní ruch druhým nejvýznamnějším odvětvím po automobilovém průmyslu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu turistického ruchu na ekonomiku Řecka, Španělska, ale i Egypta informovala v Dopoledním Radiožurnálu Jitka Hanžlová

Proto ho loňská nedůvěra a značný pokles návštěvníků ze zahraničí citelně zasáhly. Letošní rok ale naznačuje obrat k lepšímu.

Španělská letoviska hlásí pozitivní čísla už v polovině letní sezony. V červenci do země přijel rekordní počet turistů - téměř 8 milionů, což představuje meziroční nárůst o téměř tři procenta.

Jen od ledna do června zavítaly do Španělska 34 miliony cizinců, tedy téměř o 4 procenta více ve srovnání se stejným obdobím v loňském roce.

Ještě zřetelnější zlepšení hlásí Řecko. To je v recesi už šest let a předloni i loni se stupňovaly obavy z odchodu Atén z eurozóny. Ty podpořily různé stávky zaměřené na dopravu turistů, takže příjmy z cestovního ruchu i v Řecku rapidně klesaly.

Jenže firmy, zaměřené na turisty, se nechtěly vzdát investic a reagovaly tržně. Rapidně snížily ceny a výsledek se dostavil.

Trosky pašerácké lodi | Foto: Ondřej Bouda

Centrální banka Řecka oznámila, že letos příjmy z turistiky v červnu - tedy v měsíci, kdy tam začíná turistická sezona - dosáhly více než jedné a půl miliardy eur. Což je v meziročním srovnání přírůstek 21 procent.

Za celé první pololetí celkové příjmy stouply o 18 procent na 3 miliardy a 320 milionů. Příjmy ze zahraničních návštěvníků jsou pro Řeckou ekonomiku v podstatě jediným zdrojem růstu.

Všechny ostatní impulzy podvázalo to, že vláda musela kvůli úsporným opatřením, která nadiktovali zahraniční věřitelé, omezit výdaje. A prodej státního majetku se Aténám příliš nedaří.

Do Egypta se teď turisté nehrnou

V úplně opačné situaci je Egypt, který právě teď kvůli nepříznivé politické situaci velmi rychle přichází o tisíce turistů. Zejména pokud jde o příští měsíce, které vždy byly pro tuto zemi nejvýnosnější.

Například provozovatel egyptských letišť oznámil, že počet příletů do země klesl od neděle do úterý o více než 40 procent ve srovnání se stejnými dny předešlého týdne. Letoviska u Rudého moře v té době opustilo 13 tisíc turistů a přiletěly jen tři tisíce nových.

Loni se turistický průmysl na celkové ekonomice Egypta podílel 11 procenty a vytvořil téměř pětinu devizových příjmů země. Velký podíl má i na zaměstnanosti. Ten bude mnohem větší, než evidují státní statistiky.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme