Jaký účinek měly záchranné balíčky Baracka Obamy?

Balíčky na podporu ekonomiky připravené administrativou Baracka Obamy zachránily a nebo vytvořily v průběhu probíhající krize zhruba milion pracovních míst. Vyplývá to alespoň z prvního oficiálního hodnocení státní injekce ve výši 787 miliard dolarů, která by podle amerického prezidenta měla do konce příštího roku zajistit dalších 2,5 milionů pracovních příležitostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dolary

dolary | Foto: Jan Rosenauer

Republikáni účinek podpůrných balíčků zpochybňují. Podle ekonoma Citibank Jaromíra Šindela však fiskální injekce americké vlády nesporně výrazně ovlivnily trh práce v USA - zmírnily růst nezaměstnanosti.

Šindel však příliš nevěří, že by se dalšími finančními injekcemi podařilo zabránit dalšímu růstu nezaměstnanosti. "Původní Obamův plán počítal dokonce se záchranou 3,5 milionu pracovních míst. Zřejmě ale dojde ale k dalšímu růstu nezaměstnanosti. Nyní je nezaměstnanost v USA kolem 9,5 procenta a bude blížit k 10 procentům. To přináší negativní dopady - pro rozpočtovou politiku, státní rozpočet, spotřebu domácností i banky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ekonom Citibank Jaromír Šindel o účinku amerických ozdravných injekcí do ekonomiky

Podle Šindela Spojených státům nehrozí ozdravení ve tvaru W, což by znamenalo, že po současném oživení přijde další propad.

"S tím nepočítáme, počítáme s vývojem ve tvaru jednoduchého V, se pozvolnějším oživením. Ale i křivka růstu hospodářství ve tvaru W je možná, pokud se vlády odhodlají k dalším peněžním stimulům nebo zkrachuje současné oživení, pozitivní nálada na finančních trzích, které s sebou přinese snížení počtu úvěrů daných do ekonomiky.

USA hodlají dát další peníze na šrotovné
Obama poděkoval Kongresu za schválení ekonomického balíčku
Topolánek: Protikrizový balíček USA je cestou do pekel

Roman Chlupatý, Alena Adámková, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme