ČSSD navrhne uzavření méně důležitých podniků. ‚Politický marketing,‘ reaguje Havlíček

Předsednictvo ČSSD pověřilo svoje ministry, aby ve vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu. Uzavřeny by měly být nejméně do zavedení povinných testů pro zaměstnance s plnou kompenzací výdělků a nákladů. Na sociálních sítích to v sobotu oznámil předseda ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček, Radiožurnálu to potvrdila také ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Vláda má opět jednat v pondělí.

Praha (Aktualizováno: 21:56 27. 2. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce, továrna, dovolená

Ministr Karel Havlíček v pátek oznámil, že průmyslové podniky zůstanou bez nových omezení. Ilustrační foto | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Maláčová uvedla, že firmy, které nejsou důležité pro chod státu, by podle ní neměly fungovat do spuštění povinného testování zaměstnanců. To bude zatím jen dobrovolně.

Ministryně už v pátek večer na twitteru uvedla, že než začne povinné testování ve firmách, vláda by měla průmysl omezit. „Ve vládě je nás už šest s tímto názorem. Potřebujeme další dva hlasy,“ napsala.

Předsednictvo @CSSD pověřilo ministry za ČSSD, aby na vládě navrhli uzavření průmyslových podniků, které nejsou klíčové pro chod státu, a to nejméně do doby zavedení povinného testování zaměstnanců s plnou kompenzací výdělků i nákladů.

14:45 – 27. 02. 2021

59 774

Jak ale pro Radiožurnál řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), všichni se mohou uklidnit, protože uzavření průmyslu nehrozí. Návrh sociální demokracie přitom nazval „politickým marketingem“.

„Celý víkend pracujeme na systému plošného testování přes podniky. Budeme jednou z prvních zemí v Evropě, která to spustí. Nejenže kompenzujeme testy, ale je hotová metodika, call centra, certifikujeme dodavatele, od pondělí vše spouštíme. Zapojujeme tisíce firem z průmyslu a energetiky, vytváříme podnikovou síť testovacích center v celé zemi,“ popsal Havlíček Radiožurnálu.

„V dalších dnech přejdeme i na povinný režim, což bude obrovská logistická akce. Doděláváme k tomu právní rámec a jsme v kontaktu s dovozci testů. Jinými slovy, neřešíme to na stranických sekretariátech, ale vše fakticky připravujeme.“

Pro televizi Nova pak doplnil, že by plošné testování mohlo být povinné od 8. března. „Od dalšího týdne, což znamená v pondělí 8. (března), bychom dali pro první skupinu firem, zřejmě by to byly větší firmy, a později teprve menší, to testování jako povinné,“ informoval.

Průmysl jen tak zastavit nejde

Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uznává, že koronavirová situace v zemi je vážná, přesto ale podle něj nejde průmysl jen tak zastavit. Firmy by přišly o zakázky a musely by propouštět.

Doplnil, že firmy dělají maximum pro to, aby své zaměstnance ochránily. Zavedly principy chytré karantény, trasují, testují.

Matematik Levínský: Pokud se nezavřou továrny jako před rokem, tak se nám nepodaří stlačit epidemii

Číst článek

„V podnicích se hygienická opatření mnohdy dodržují přísněji než všude jinde. Já sám mám ve své firmě z 250 zaměstnanců záchyt jen tří nemocných a trasováním jsme zjistili, že se všichni nakazili mimo podnik,“ popsal Hanák.

„Souhlasíme, že je potřeba nyní zavést opravdu přísná opatření, ale průmysl takto zastavit nejde. Někdo musí zajistit lidem elektřinu a teplo. Všichni si musíme mít kde nakoupit a rohlíky se taky neupečou samy.“

Lidé si podle něj musí uvědomit, byť to někdy nechtějí slyšet, že Česko je závislé na exportu. „Když zavřeme podniky, přerušíme dodavatelsko-odběratelské řetězce. Pokud nezavřou i okolní státy, konkurence nás rychle nahradí,“ uvedl.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v sobotu sdělil, že vláda dala přednost ekonomickým zájmům před ochranou občanů a nehledá možnosti, jak vážnou situaci s koronavirovou nákazou ve fabrikách řešit. Ve vládě mají být lidé, kteří mají odvahu a odpovědnost vůči svým lidem, dodal.

Jiří Svatoš, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme