Vláda schválila rozdělení evropských peněz mezi operační programy. Návrh prosadila přes odpor ČSSD

Vláda v pondělí schválila rozdělení evropských dotací pro Česko v programovém období 2021 až 2027 mezi operační programy, a to přes nesouhlas koaliční ČSSD. Na twitteru o tom informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Podle ní rozhodnutí znamená méně peněz pro rodiny s dětmi, seniory, na rekvalifikace a sociální služby.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klára Dostálová, ministryně pro místní rozvoj

Česko bude mít podle ministryně Kláry Dostálové v období 2021 až 2027 k dispozici 550 miliard korun z evropských fondů. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Z materiálu, který má ČTK k dispozici, vyplývá, že celkově by v letech 2021 až 2027 mělo být rozděleno mezi většinu operačních programů 18,8 miliardy eur (zhruba 488,5 miliardy korun).

Přitom na operační program ministerstva práce a sociálních věcí je v návrhu vyčleněno 1,4 miliardy eur (36,4 miliardy korun). Podle portálu k evropským dotacím bylo v období 2014 až 2020 vyčleněno na operační program zaměstnanost 2,15 miliardy eur.

Návrh obsahuje rozdělení peněz z Evropského fondu regionálního rozvoje (EFRR), Evropského sociálního fondu plus (ESF+) a Fondu soudržnosti (FS).

Naopak návrh ministerstva pro místní rozvoj se nezabývá operačním programem, který bude financován z Fondu pro spravedlivou transformaci (FST), operačním programem Rybářství, operačními programy pro fondy EU v oblasti vnitřních věcí, které nejsou zahrnuté v Dohodě o partnerství.

Dokument zároveň neřeší problematiku technické pomoci, a to jak v operačním programu Technická pomoc, tak technickou pomoc v jednotlivých operačních programech. Dále se netýká programů Evropské územní spolupráce, které nejsou zahrnuté v Dohodě o partnerství.

„Alokace všech těchto programů, jimiž se návrh rozdělení alokace nezabývá, je pro ČR určena z úrovně EU. Rozdělení alokace na technickou pomoc bude až po schválení návrhu vládou, neboť rozdělení alokace mezi fondy je pro alokaci na technickou pomoc klíčovým východiskem,“ uvádí materiál.

550 miliard

V programovém období 2014 až 2020 bylo pro Českou republiku z Evropských strukturálních a investičních fondů vyčleněno zhruba 24 miliard eur (624 miliardy korun).

Česká republika bude mít podle tiskové zprávy ministerstva pro místní rozvoj v novém programovém období 2021 až 2027 k dispozici 550 miliard korun z evropských fondů na politiku soudržnosti. Další prostředky až do výše celkových 960 miliard korun bude mít Česko k dispozici z další evropských iniciativ.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) na začátku loňského prosince uvedla, že proti původnímu návrhu z roku 2018 je to asi o 450 miliard korun více. Kvůli dopadům pandemie například z fondu pro podporu oživení a odolnosti Česko získá navíc 170 miliard korun, ve fondu soudržnosti to bude asi o 40 miliard korun více. Česká republika také vyjednala nové fondy pro kraje nebo na modernizaci. V pondělí na twitteru Dostálová uvedla, že ministerstvo první výzvy vyhlásí už letos.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme