Maláčová chce prodloužit program Antivirus o dva či čtyři měsíce. Kurzarbeit chce do konce roku

Program Antivirus zřejmě vláda prodlouží o dva měsíce nebo až do konce roku. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce České televize to v neděli řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Program nyní pokrývá období od 12. března do konce srpna, zaměstnavatelé a odbory požadují jeho prodloužení, někteří ekonomové ale byli pro jeho co nejdřívější ukončení.

Praha (Aktualizováno: 20:26 23. 8. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na pietním aktu za Jaroslava Kuberu

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na pietním aktu za Jaroslava Kuberu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Program Antivirus má bránit propouštění, obdobný dopad by měl mít takzvaný kurzarbeit, který by podle Maláčové mohl být zaveden od nového roku.

Kurzarbeit představuje zkrácení pracovní doby při nedostatku práce. Zaměstnavatel platí mzdu za odpracovanou dobu. Stát pak pracovníkům výdělek dorovnává za zbývající čas.

Snížit platy poslancům a soudcům? ‚Je to nesmysl,‘ komentuje návrh Maláčové poslanec Benda

Číst článek

Program Antivirus měl být ukončen s koncem srpna. „Musí to být už omezená doba, Antivirus zafungoval, ale zároveň nemůže fungovat donekonečna, podpora firem musí být dobře zacílena,“ řekla dnes Maláčová. Antivirus je podle ní „nejvíc funkčním nástrojem vlády“ proti koronavirové krizi.

„Pilujeme kurzarbeit, máme shodu na úrovni tripartity a zítra (v pondělí) se setkáme po vládě s mými kolegy z hnutí ANO a budeme ladit detaily na nastavení kurzarbeitu,“ uvedla v neděli. „Na tom základním shodu máme a teď ještě potřebujeme, aby ji podpořilo také hnutí ANO,“ řekla. Doplnila, že o kurzarbeitu bude jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou a místopředsedou vlády Karlem Havlíčkem.

Nejpozději od ledna

Schillerová z dílčích částí programu Antivirus podpoří na nezbytně nutnou dobu prodloužení podpory pro firmy s karanténami nebo provozy zavřené kvůli rozšíření nákazy, řekla v neděli v ČT. Podpora pro podniky při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky je podle ministryně k diskusi. Určitě nepodpoří prodloužení odpouštění sociálních odvodů, dodala.

Prodloužení programu Antivirus bude muset projednat sněmovna na mimořádné schůzi ve stavu legislativní nouze, jako tomu bylo už s některými předchozími opatřeními, jež mají pomoci v situaci pandemie koronaviru.

Odpuštění sociálních odvodů v červnu využily tři pětiny menších firem, 8500 platbu pojistného odložilo

Číst článek

Na dotaz, kdy bude projednáván kurzarbeit na vládě, Maláčová uvedla, že vláda se chce rozhodovat na základě dat, která ale podle ní nelze předvídat. „Chci kurzarbeit co nejdříve, nejpozději 1. ledna, aby byl funkční,“ zopakovala v neděli. V tuto chvíli se podle ní čeká na zpětnou vazbu koaličního partnera.

‚Žádná práce‘

První místopředsedkyně opozičních Pirátů Olga Richterová uvedla, že na to, kam podpora z kurzarbeitu půjde, by neměla mít vliv jen vláda. Do procesu je podle ní třeba zapojit třeba Hospodářskou komoru, Svaz průmyslu či odbory. „Nemůže to být čistě jen v rukou vlády, to nebude fungovat. Nebyla by tam snaha zohledňovat vývoj trhu,“ uvedla.

Ředitel služeb pro finanční sektor KPMG ČR a člen KoroNERV-20 Mojmír Hampl, který se dříve vyjadřoval také pro brzké ukončení programů Antivirus, v neděli uvedl, že kurzarbeit by měl být zaveden co nejdřív. Program Antivirus, který bývá někdy označován jako kurzarbeitový, je podle něj spíše „keine arbeit“, tedy nikoli zkrácená práce, ale žádná práce.

Program Antivirus zahrnuje tři druhy podpor. Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech do 39 000 korun superhrubé mzdy. Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky do 29 000 korun superhrubé mzdy. Podpora C představuje odpuštění sociálních odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, které nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme