Janota hrozí odchodem, nebude-li schválen úsporný rozpočet

Ministr financí Eduard Janota prohlásil po dnešním jednání ve Sněmovně, že je připravený zvážit své setrvání ve funkci. Nelíbí se mu totiž poslanecké návrhy na přesuny miliard ve státním rozpočtu na příští rok. Dolní komora parlamentu dnes poslala návrh zákona do třetího čtení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Největší změny žádá sociální demokracie, která chce přesunout skoro 12 miliard - především na platy státních zaměstnanců a na sociální opatření. Místopředseda strany Bohuslav Sobotka chce vzít potřebné finance třeba z peněz určených na státní dluh nebo na stavbu dálnic.

"Pokud by byly schváleny všechny pozměňovací zákony v hodnotě 12 miliard a z úspor by nic nezůstalo, jen zvýšení daní, umím si představit, že nemusím pokračovat jako ministr financí," zopakoval své stanovisko ve vysílání Radiofóra Janota.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota o úskalích sestavování a schvalování státního rozpočtu

Osobně nedoporučuje žádné zásahy do návrhu rozpočtu s výjimkou přesunu tří miliard na sociální péči, ale jen za podmínky, že následně dojde k revizi zákona, který tuto oblast řeší.

Varuje také, že pokud nebude schválen rozpočet na rok 2010 tak, jak jej sestavil, nebude možno sestavit rozpočet na rok 2011.

"Pokud bude úsporný balíček devalvován, kde vezme vláda sílu sestavit smysluplný rozpočet na rok 2011? To si neumím vůbec představit. Beze změny legislativy nelze sestavit rozpočet pro rok 2011, je třeba změnit výdajovou stránku, hlavně nadstandardní mandatorní výdaje, ale i příjmovou stránku. Rezervy jsou už plně využity pro rok 2010," prohlásil Janota.

Šestiprocentní růst je minulostí

Dodal, že systém, který fungoval při růstu 6 % a daňových příjmech o 160 miliard vyšších než je nyní, nyní fungovat nemůže.

"Ta situace se v nejbližších dvou až třech letech nezmění, my už se nedostaneme nikdy k 6% růstu, budeme rádi, když se budeme pohybovat mezi 1-2 %," řekl Janota s tím, že budeme muset přizpůsobit výdajovou stránku rozpočtu výkonu ekonomiky, byť je to nepopulární.

"Pokud to neuděláme, spadneme do obrovských deficitů a dostaneme se i do konfliktu s Evropskou komisí," varuje Janota.

A dodává: "Nejsem ochoten přijmout zodpovědnost za to, že deficit veřejných financí bude 7-8 %. Pokud jsme těžko sestavili rozpočet na rok 2010 s deficitem 5,3 %, jak budeme schopni snížit deficit na 3 % do roku 2013, jak po nás požaduje Evropská komise? Ten problém je opravdu vážný."

Alena Adámková, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme