Janota nevyloučil, že by předluženým zemím EU mohlo pomoci i Česko

Ministr financí Eduard Janota nevyloučil, že by se na pomoci zadluženým státům Evropské unie mohlo podílet i Česko. V České televizi ministr potvrdil, že na nynějším mimořádném zasedání v Bruselu bude se svými kolegy z Evropské unie jednat o několika variantách, jak zabránit opakování řecké krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Přímé odpovědi, zda hrozí, že bude muset český rozpočet přispět na případnou záchranu dalších zemí EU, které by se dostaly do potíží, se ministr Janota vyhnul.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Eduard Janota

„Můžu říct, že je několik návrhů řešení této situace. V dané chvíli bezprostředně nehrozí, že by musela být pomoc Řecku poskytována z českého rozpočtu. Počkejme ale až proběhnou další jednání, co bude přijato,“ řekl ministr Janota.

Dnešní zasedání v Bruselu má podle Janoty zklidnit finanční trhy a dát jim signál, že Unie problémy vyřeší. Podle Tomáše Holuba z České národní banky bude ale důležitější, jak to nakonec s podporou Řecka dopadne.

„Že se to nezasekne jak na straně Německa, tak na straně Řecka v důsledku pouličních protestů a malé politické vůle,“ řekl Holub.

Podle ekonomů i některých evropských politiků hrozí, že se dluhová krize rozšíří z Řecka i do dalších zemí. Nejvíc se mluví o Portugalsku a Španělsku.

Igor Maňour, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme