Janota: Povodňové škody zvýší schodek rozpočtu pro letošní rok

Záplavy z posledních dní zhorší schodek státního rozpočtu v letošním roce o miliardy korun. V České televizi to uvedl ministr financí Eduard Janota. Celkové škody ze záplav se podle posledních odhadů pohybují kolem šesti miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Janota

Eduard Janota | Foto: Rádio Praha

"Lze očekávat, že výsledky rozpočtu budou horší a to jak na straně příjmů, tak na straně výdajů. Doufám, a zatím ty informace, které máme, by mohly potvrdit to stanovisko deficitu okolo 160 až 170 miliard korun. Koneckonců výsledky pololetního plnění státního rozpočtu ukazují, že zejména daňové propady jsou v letošním roce velmi, velmi výrazné. Jsou propady v rozsahu až 15 procent v porovnání s minulým rokem," uvedl Janota.

Co se týče prostředků potřebných k řešení povodňových škod, ministr uvedl, že má o jejich výši vcelku jasnou představu: "Pokud od celkových škod odečteme škody, které budou hrazeny pojišťovnami, tak nám zůstanou zejména na veřejném majetku, na komunikacích, škody v řádu tří až čtyř miliard korun. V dané chvíli máme k dispozici minimálně částku tří až čtyř miliard, kterou bychom chtěli použít. Jedná se o prostředky, které nám zůstaly z řešení následků škod v roce 2006 - to je zhruba jedna miliarda, která je k dispozici neprodleně ihned na stejný účel."

Janota by chtěl začít následky povodní - především infrastrukturu - opravovat nejpozději do konce srpna.

Přečtěte si také:
Povodně způsobily zemědělcům škody za 200 milionů korun
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Většinu nákladů při odstraňování následků povodní zaplatí stát

Petr Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme