Janota vyloučil z ekozakázky PPF. Nečas je překvapený

Odcházející ministr financí Eduard Janota rozhodl o vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění ekologických škod. Radiožurnálu to potvrdil mluvčí resortu Ondřej Jakob. Premiéra Petra Nečase rozhodnutí překvapilo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Eduard Janota

Ministr financí Eduard Janota | Foto: Tomáš Adamec

Rozhodnutí padlo na základě doporučení kvalifikační komise. Samo ministerstvo mělo podle Jakoba další pochybnosti ohledně kvalifikace PPF do soutěže. Nedostatky údajně byly takové, že podle zákona musely konsorcium vyloučit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co si myslí o rozhodnutí ministra Janoty, řekl Radiožurnálu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Premiéra Petra Nečase vyloučení sdružení PPF ze soutěže o získání obří ekologické zakázky překvapilo. Nečas řekl, že se bude chtít o věci informovat u premiéra v demisi Jana Fischera, vládu totiž několikrát strany jednající o koalici vyzvaly, aby už nedělala žádná zásadní rozhodnutí.

Podle Nečase navíc tento krok může zvednout cenu zakázky. „Čím méně soutěžících, tím vyšší cena. Jinými slovy, ten, kdo vyřazuje některé účastníky, tak v podstatě latentně zvyšuje výslednou cenu. Toto ne zcela pochopitelné rozhodnutí a jeho načasování jenom potvrzuje určité obavy o netransparentnosti celého tendru,“ poznamenal Nečas.

Předsedovi Věcí veřejných Radku Johnovi se krok ministerstva financí zdá podezřelý. Zakázku je podle něj nutné sledovat.

“Tohle je další podezřelá okolnost, která jenom znamená, že to budeme sledovat ještě pečlivěji. V této chvíli k tomu tato vláda nemůže nic říkat, ale ta, která odchází, se musí zodpovídat ze svých činů. Takže je třeba ptát se předchozí vlády,“ zdůraznil John.

PPF má 15 dní na podání námitek

Sdružení PPF je postupem ministerstva šokováno a doufá, že nový premiér celou věc vyšetří. Proti rozhodnutí může podat do 15 dnů námitky a znovu se obrátit na antimonopolní úřad. Ten už jednou vrátil konsorcium PPF Advisory, Ecosoil Süd, AVE CZ a Dekonta do hry poté, co ho ministerstvo financí ze soutěže vyřadilo.

Jestli se PPF bude bránit, ministerstvo financí bude muset opět soutěž řešit, potvrdil Radiožurnálu budoucí ministr financí Miroslav Kalousek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyřazení PPF z tendru na ekozakázku hovořil v Ozvěnách dne David Ondráčka z Transparency International

“To není politické rozhodnutí, to je procesní rozhodnutí. Já předpokládám, že ministerstvo postupovalo podle zákona a podle zákona bude postupovat i v případných opravných prostředcích. Pokud budou uplatněny opravné prostředky, na což má ze zákona každý 15 dní nárok, tak se tím ministerstvo bude zabývat,“ uvedl Kalousek.

Podle šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotky může stát na vyloučení PPF ze soutěže o získání obří zakázky na odstranění starých ekologických škod prodělat. Sobotka současně připomněl, že jeho straně se vypsání veřejné zakázky na odstranění starých ekologických škod od začátku nelíbí.

“Platí, že čím méně uchazečů, tím horší cenová konkurence a menší šance pro stát, že získá skutečně tržní cenu. Sociální demokracie od samého počátku kritizovala vypsání této veřejné zakázky. Vadí nám zejména to, že stát nemá vlastní nezávislou informaci o tom, kolik by stálo odstranění těchto starých ekologických škod,“ řekl Sobotka.

Ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka ve vysílání Radiožurnálu řekl, že jde o další nešťastnou epizodu v osudu zakázky, která podle něj neměla být nikdy vypsána. Považuje nicméně za neobvyklé, aby se dvakrát kontrolovala kvalifikace uchazečů.

“Nemám žádné zákulisní informace, co se tam odehrálo. Z mého pohledu došlo k tomu, že některý z konkurentů si stěžoval a namítal něco, co dříve komise neposuzovala, a ta se musela vypořádat s tím, jestli bude znova kontrolovat prokazování kvalifikace,“ uvedl Ondráčka.

Veronika Malá, Martin Hromádka, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme