Japan Airlines mají šanci na záchranu

Japonská vláda pomůže zachránit leteckou společnost Japan Airlines. Aerolinky, které jsou vůbec největší v Asii, ale musí propustit na 9 tisíc zaměstnanců a výrazně zredukovat počet spojů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letadlo. Ilustrační foto

Letadlo. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Nový kabinet premiéra Jukia Hatojamy se rozhodl pomoci zadluženým společnostem, které mají potenciál stát se v budoucnu opět ziskovými.

Bývalý národní přepravce, který byl zprivatizován už v r.1987, letos očekává čistou ztrátu ve výši kolem 12 miliard korun. Dosavadní pokusy o záchranu včetně žádosti o půjčky a další úlevy ve výši zhruba 55 miliard korun banky odmítly, proto se další osud Japan Airlines bude odvíjet od státní pomoci. Japonská vláda má ale několik podmínek.

Původní návrh, že JAL propustí 6800 zaměstnanců, tedy 14% z celkového počtu, kabinetu premiéra nestačí. Výpověď tak může očekávat až 9 tisíc lidí a odejít má i prezident Japan Airlines Haruka Nišimacu.

Součástí restrukturalizačního plánu je i prodej podílu některému ze zahraničních přepravců. Mezi zájemci jsou Delta Air a American Airlines nebo evropská skupina KLM-Air France.

Robert Mikoláš, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme