Japonská centrální banka překvapivě uvolnila měnovou politiku

Japonská centrální banka překvapila dnes trhy, když přikročila k uvolnění své měnové politiky. Do ekonomiky napumpovala 10 bilionů jenů. Ty poputují do programu na nákup dluhopisů. Japonská vláda tak do podpory místní ekonomiky nalila už více než 80 bilionů jenů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Hned po zveřejnění rozhodnutí japonské centrální banky spadl kurz jenu na měsíční minimum – vůči dolaru oslabil až na 79 jenů, než se ustálil na 78,6 jenu.

Evropská centrální banka ponechala úrokovou sazbu Bank of Japan a podle očekávání beze změny v rozpětí nula až 0,1 procenta.

„Trend uvolňování politiky netrvá jen krátkou dobu, ale Japonsko se v takových podobných problémech nachází už celá desetiletí. Proč právě teď, za tím můžeme vidět vlnu opatření ať už ze strany Evropské centrální banky, Fedu nebo jiných mezinárodních institucí,“ uvedl ředitel české pobočky Saxo Bank Karol Piovarcsy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel české pobočky Saxo Bank Karol Piovarcsy mluví o uvolnění japonské měnové politiky ve Světě o jedné na Rádiu Česko

Doplnil, že do určité míry se jedná o boj výměnných kurzů.

„Nejdůležitějším faktem je japonská inflace, kde si japonská centrální banka zadala cíl jedno procento v tomto roce. Tento cíl je zdaleka nesplněný a deflace nadále přetrvává. Proto Japonci chtějí takovým krokem vlastně posílit inflaci a tedy posílit cenový růst,“ řekl Karol Piovarcsy.

Japonskou ekonomiku také zasáhla vlna proti japonských protestů kvůli vlastnictví ostrovů ve Východočínském moři. Dochází k bojkotu japonského zboží, vypalování a rabování továren a obchodů s japonskými majiteli. Vývoz Japonska do EU zaznamenal za posledních šest měsíců prudký pokles, skoro o čtvrtinu.

Rádio Česko, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme