Japonská ekonomika je i nadále pod tlakem. Straší ji deflace

Japonsko i nadále straší deflace. Spotřebitelské ceny sice v červenci vzrostly o 0,1 procenta, to bylo ale zejména kvůli energiím. Ty zdražují kvůli tomu, že se země stále potýká s důsledky jaderné havárie. Ceny ostatních produktů a služeb kvůli nedostatečné poptávce stagnují a nebo padají. Což jen jeden z důvodů, proč je japonská ekonomika pod tlakem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský yen. Zaměstnanec burzy v Tokiu.

Japonský yen. Zaměstnanec burzy v Tokiu. | Zdroj: Reuters

Spotřebitelské ceny v Japonsku rostou minimálně. A například podle analytiků banky RBS tomu tak bude i nadále. „Inflace, pokud je nízká, je z ekonomického hlediska prospěšná. Dovoluje totiž výrobcům zvyšovat tržby, což se zpětně promítne do mezd zaměstnanců,“ upozorňuje analytik GE Money Bank Petr Gapko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik GE Money Bank Petr Gapko ve Světě o osmé..

Deflační prostředí naproti tomu je problematické hlavně proto, že mzdy mají tendenci neklesat. „To znamená, že výrobci sice dostávají za své výrobky méně peněz, ale zaměstnancům musí platit stejně,“ vysvětluje ekonom.

Japonské oživení táhne poptávka ze zahraničí. A právě tu by očekávané zpomalení eurozóny a Spojených států mohlo ochladit. „Pro Japonsko by to určitě ochlazení znamenalo. Jeho rozsah ale bude záviset hlavně na tom, jak moc zpomalí západní vyspělé země. Pokud bude mírný ekonomický růst zachovaný, pak můžeme zpomalení označit jen jako zádrhel,“ říká Gapko.

Exportéry může přidusit také yen, který se i přes intervence drží v blízkosti rekordních hodnot. „Japonská měna trápí japonské exportéry už řadu let. Je to podobná situace jako ve Švýcarsku nebo u nás. Problémem je, že i přes intervence centrálních institucí, jen stále roste,“ podotýká analytik GE Money Bank.

Už 6. premiér za 5 let

Restart ekonomiky komplikuje také volba nového šéfa demokratické strany, který se stane už šestým premiérem během posledních pěti let. „Měnit vůdce takto často, není dobré pro nikoho. Viděli jsme to i u nás, kde byli ministři nebo premiéři měněni a reformní snahy byly stále odkládány,“ připomíná Gapko.

I když to ceny nenaznačují, Japonsko se po březnovém zemětřesení zvedá. Podle některých hlasů v současném čtvrtletí poroste ze všech vyspělých zemí nejrychleji. „Je to z části spojeno i s obnovou země postižené zemětřesením a následnou vlnou tsunami,“ poznamenává ekonom.

Japonské akcie po ránu přešlapovaly kolem nuly. Jako zbytek Asie očekávaly, zda šéf FED (Federální rezervní systém) Ben Bernanke přislíbí dodávku nové likvidity. „Někteří investoři očekávají, že FED nalije na trhy další rybník peněz. Ostatně v situaci, kdy v USA chybí inflační tlaky, si to FED může dovolit. Podle mého osobního názoru by to ale byl zbytečný tah, který by příliš nepřispěl k záchraně ekonomického růstu,“ uzavírá Petr Gapko.

Roman Chlupatý, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme