Japonská ekonomika roste oproti očekávání pomaleji

Japonská ekonomika roste nižším tempem, než se čekalo. Ve druhém čtvrtletí hrubý domácí produkt Japonska vzrostl o 0,3 procenta. Od ledna do března přitom rostl o 1,3 procenta. Víc než rok po katastrofě způsobené tsunami tak japonská ekonomika stále není nastartovaná.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Tokio z nejvyššího poschodí (schody tam ale nemají)

Výhled na Tokio z nejvyššího poschodí (schody tam ale nemají)

„Propad růstu HDP je sice dramatický, ale přesto si musíme říci, že japonská ekonomika roste. Ve srovnání s mnoha globálními ekonomikami je na tom dobře,“ uvádí Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze.

Potvrzuje tak názor analytiků, které oslovila agentura Bloomberg a kteří se domnívají, že i přes zhoršení HDP v druhém kvartále bude japonská ekonomika výkonnější než ekonomiky ostatních zemí G7.

Příčiny poklesu japonského HDP by Hnát hledal zejména v externích faktorech, ve slabé globální poptávce po japonských vývozech:

Přehrát

00:00 / 00:00

O japonské ekonomice mluvil na Rádiu Česko Pavel Hnát z Katedry světové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze

„Japonsko bylo dlouhodobě ekonomikou založenou na exportu a to, že čísla ve Spojených státech, z Číny a také z Evropy jsou nadále ne příliš příznivá, samozřejmě japonskou ekonomiku stahuje dolů.“

„Jsou tam i určité vnitřní faktory, například to, že fiskální politika již není tak účinná, jak Japonsko předpokládalo. Hlavní vina ale musí být určitě připočtena faktorům zahraničním,“ říká Pavel Hnát a pokračuje:

„Průzkumy nálady japonských podnikatelů ukazují, že i přes propad nebo zpomalení růstu HDP jsou japonští podnikatelé poměrně optimističtí z hlediska budoucího vývoje ekonomiky. Spolehnout se mohou pouze na inovační schopnost japonského průmyslu.“

Japonsko má jeden z nejvyšších dluhů mezi vyspělými zeměmi. S dluhem budou muset Japonci podle ekonoma něco udělat. Zároveň mají vysoký kurz jenu.

„Japonská vláda příliš manévroevacího prostoru nemá. Fiskální politika nefunguje, navíc se všeobecně očekává, že až japonská ekonomika začne růst, vláda bude muset zvýšit daně, aby si s vysokým dluhem poradila. Snad by mohla něco udělat centrální banka, ale úrokové sazby jsou nízko a samo Japonsko příliš nepohne s kurzem jenu. Proto nezbývá nic jiného než čekat, jak se vyvine situace ve zbytku světa,“ dodává Pavel Hnát.

Barbora Kreuzerová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme