Japonská průmyslová výroba se zvýšila. Přesto Tokio snížilo odhad růstu

Japonsko i nadále bojuje s deflací. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik, podle kterých se i v listopadu spotřebitelské ceny snížily. To jen potvrzuje, že je oživení třetí největší ekonomiky světa i nadále chatrné. Naopak první růst průmyslové produkce - o procento - za půl roku dává jistou naději možného obratu k lepšímu. Přesto Tokio snížilo odhad růstu ekonomiky v příštím roce z letošních 3,1 na 1,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Hospodářské ozdravení Japonska komplikuje silný jen, který dusí vývozce. Jak v této souvislosti uvedl na Rádiu Česko uvedl analytik společnosti Patria Tomáš Vlk, prognózy pro japonskou měnu nejsou směrem k dalšímu posilování.

„Samozřejmě jsou založené na nějakém dlouhodobějším fundamentálním posouzení situace. Ale co se týče krátkodobého výhledu, tam japonská měna může být tlačená na silnější úrovně. Například obavami o růst ve zbytku světa, tedy čím víc je trh nervózní, tím víc to nahrává krátkodobě japonské měně,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonsko i nadále bojuje s deflací. Podrobnosti sleduje analytik společnosti Patria Tomáš Vlk.

Japonsko v 80. letech rychle rostlo. Devadesátá léta byla takzvanou ztracenou dekádou, která podle všeho pokračuje. A jak uvedl Vlk, spekuluje se o tom, že je možné, že i Západ zažije něco podobného, že ho také čeká ztracená dekáda.

„V souvislosti s tím, že růst na Západě nedosahuje tak vysokých hodnot a ten potenciál se v těch to letech může snížit. Nenazval bych to ale ztracenou dekádou. Spíš může nastat období pomalejšího růstu, ale ekonomiky se budou postupně ozdravovat – budou se snižovat jejich nerovnováhy především na straně zadluženosti,“ přiblížil.

Japonsko může spoléhat na export

V souvislosti se zlepšením současné situace Japonska, které mezi jinými problémy trápí pomalý růst, nízká nebo žádná inflace a vysoké zadlužení, ekonom uvedl, že se Tokio může spoléhat především na exporty, především na oživení v Číně a dalších asijských zemích.

„V oblasti japonské soukromé spotřeby je prostor relativně malý vzhledem ke stárnoucí situaci, k úbytku obyvatelstva. Takže tam nelze čekat nějaký výrazný růst, který by táhl celou ekonomiku,“ řekl

„Na druhou stranu bych to ale neviděl jako až takový problém. Vzhledem k tomu, že japonská populace bude klesat, to přirozenou cestou tíhne k tomu, aby se ekonomika postupně zmenšovala, ale nemusí to znamenat, že by se Japoncům dařilo hůře, naopak životní úroveň může dál stoupat,“ dodal.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Naďa Bělovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme