Japonská vláda zdražila cenu cigaret o 40 procent

Japonsko zvýšilo o 40 procent daň a tím i ceny všech tabákových výrobků. Jde o nejvyšší nárůst spotřební daně cigaret v historii země. Ceny kuřiva se tak v obchodech vyšplhaly zhruba na 410 yenů, což je asi 90 českých korun. Zvýšení vysvětluje vláda snahou podpořit protikuřácké kampaně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

#Japonsko2

#Japonsko2 | Foto: David Vávra

Podle statistik více než jeden Japonec ze třech kouří. Z Japonek si pak asi 12 procent denně zapaluje cigaretu. A právě ty má podle Tokia nové zvýšení spotřební daně a cen cigaret donutit přestat holdovat nikotinu.

Podle výzkumů by totiž zdražení mohlo mít vliv až na 60 procent současných kuřáků. Ti při výzkumu uvedli, že kvůli dražší ceně přestanou kouřit. Zatím to tak ale nevypadá.

Obchodní řetězec Family Mart uvedl, že už týden před začátkem zdražení zaznamenal dvojnásobné tržby při prodeji cigaret.

V Japonsku, které je považované za nejliberálnější zemi pro kuřáky, je povoleno zapálit si v restauracích i barech. Většina firem pak má kuřárny nebo dokonce povoluje cigarety i v kancelářích.

Kateřina Procházková, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme