Japonské akcie pokračují v růstu, hlavní index je nejvýše od dubna

Japonské akcie pokračují v růstu a jejich hlavní index se ocitl nejvýše od začátku dubna. Reagují tak na volební vítězství opoziční Liberálně demokratické strany konzervativního expremiéra Šinzóa Abeho. Trhy očekávají, že nový premiér bude vyvíjet tlak na razantnější uvolnění měnové politiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na  tokijské burze zavládl v reakci na výsledky voleb optimismus

Na tokijské burze zavládl v reakci na výsledky voleb optimismus | Zdroj: ČTK

To by mělo vést k oživení skomírající japonské ekonomiky, která zatím doplácí na růst Číny. Právě Peking je výsledkem voleb znepokojen. Trhy ale rozhodnutí voličů přivítaly.

Pondělní optimismus na tokijské burze byl ještě podpořen jednáními ve Spojených státech o odvrácení fiskálního útesu, řekl Rádiu Česko nezávislý analytik Dan Vořechovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

O reakci japonských akciových trhů na volby mluvil ve Světě o osmé analytik Dan Vořechovský

Japonská měna podle něj už minimálně měsíc velmi prudce oslabuje. Výrazně dolů ji poslala právě prohlášení Abeho o tom, že chce nastartovat ekonomiku prostřednictvím ještě uvolněnější měnové politiky. Klíčová úroková sazba je přitom mezi nulou a jednou desetinou procenta. Podle Vořechovského jsou základní úrokové sazby takto nízko už skoro dvě desetiletí.

„To uvolnění měnové politiky se provádí prostřednictvím nákupů státních dluhopisů, protože těmito nákupy japonská centrální banka dodává do ekonomiky nové peníze. Akorát Abe přišel ještě s nápadem, že by centrální banka mohla dokonce přímo monetizovat japonský státní dluh, a to už bychom se samozřejmě dostali do úplně jiných teritorií,“ poznamenal analytik ve Světě o osmé.

Vořechovský se přitom domnívá, že návrhy, s nimiž přichází pravděpodobný příští japonský premiér, mohou tamní ekonomice pomoci jen stěží.

„Protože Japonsko vlastně 20 let nedělá nic jiného než to, co avizuje Šinzó Abe, a jen velmi stěží si lze představit, že další kvantitativní uvolňování, to znamená nákupy státních dluhopisů, ekonomiku nějak rozhýbou.“

„Japonsko potřebuje stejně jako Evropa nebo Spojené státy poněkud hlubší reformy, které se týkají přesunu kapitálu a toho, aby vláda a centrální banka vůbec umožnily trhu, aby fungoval,“ upozornil Vořechovský.

mta, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme