Obchodní války, Severní Korea i jaderné zbrojení. V Japonsku odstartoval summit dvaceti nejmocnějších

V japonské Ósace v pátek začalo setkání dvaceti lídrů největších světových ekonomik. Summit G20 bude řešit světový obchod, klimatickou krizi nebo konflikt na Blízkém východě. Schůzka nejvyšších představitelů ale slouží i jako příležitost k dvoustranným jednáním – díky tomu se například americký prezident Donald Trump setkal s ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Ósaka (Japonsko) (Aktualizováno: 11:24 28. 6. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,“ řekl také Trump. „Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit,“ odvětil Putin

„Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,“ řekl také Trump. „Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit,“ odvětil Putin | Foto: Mikhail Klimentyev | Zdroj: Reuters

Trump se s Putinem sešel tváří v tvář po necelém roce, naposledy spolu jednali 16. července 2018 v Helsinkách.

Už před pátečním jednáním si oba lídři diplomaticky pochválili jejich dobré vztahy.

„Myslím, že výsledky této schůzky budou výborné,“ řekl Trump před jednáním, které trvalo téměř hodinu a půl. „Nemohu než souhlasit s prezidentem (USA), máme o čem hovořit,“ odvětil Putin.

Grandiózní projekt? USA chtějí novou dohodu omezující jaderné zbraně, v klubu má být i Čína

Číst článek

„Oba státníci se shodli, že zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem odpovídá zájmům obou zemí a celého světa,“ praví se v prohlášení, které po jednání podle agentury TASS zveřejnil Bílý dům.

Hlavními tématy podle prohlášení byly zejména geopolitické záležitosti: situace v Íránu, Sýrii, Venezuele či na Ukrajině.

Odzbrojená Čína

Kromě toho se věnovali také modelu kontroly zbrojení po 21. století. Podle japonské agentury Kjódó se shodli, že jednání budou pokračovat. Trump navíc zopakoval požadavek, aby nová smlouva zahrnovala také Čínu.

Otázka kontroly zbrojení se vyostřila poté, co Spojené státy oznámily odstoupení od smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF). Rusko následně oznámilo záměr smlouvu pozastavit.

INF je přitom jedním z pilířů mezinárodního systému omezujícího jaderné zbrojení a vedla k výraznému odzbrojení.

Smlouva o likvidaci raket přinesla Evropě stabilitu. Její případný konec zvýší riziko konfliktu, říká odborník

Číst článek

Kromě toho Trump oznámil záměr vytvořit nový rámec, který by nahradil smlouvu pražskou smlouva nazývanou Nová dohoda START (Strategic Arms Reduction Treaty ­– Dohoda o snížení počtu strategických zbraní). Tento grandiózní model by měl zahrnovat také Čínu.

Donald Trump se také vyjadřoval k otázce ruského vměšování se do amerických voleb. Americký server The New York Times píše, že na otázku novináře, zda Putinovi řekne, aby se nezasahoval do amerických voleb, odpověděl, že jistě. Poté se otočil na Putina a řekl: „Nevměšujte se do voleb.“ Poté to s rádoby výhružným gestem přátelsky zopakoval.

Jednání se z ruské strany zúčastnil ministr zahraničí Sergej Lavrov, ministr financí Anton Siluanov, Putinův poradce pro zahraniční politiku Jurij Ušakov a tiskový mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Součástí delegace Spojených států je ministr zahraničí Mike Pompeo, ministr financí Steven Mnuchin, poradce prezidenta Trumpa pro národní bezpečnosti John Bolton, personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney a tisková mluvčí Bílého domu Stephanie Grishamová.

Ukrajinská média připomněla, že obdobná schůzka se měla konat i na předchozím summitu G20 v Buenos Aires v Argentině, ale Bílý dům ji zrušil kvůli incidentu v Kerčském průlivu, kde loni v listopadu Rusové ostřelovali a zajali tři ukrajinská plavidla s 24 námořníky.

Napjaté vztahy s Čínou

Nejdůležitější otázkou na setkání G20 ale je, zda se podaří Trumpovi překonat rozepře s jinou mocností – s Čínou. Mezi oběma největšími ekonomikami světa zuří obchodní válka.

Americký prezident se má setkat s čínským protějškem Si Ťin-pchingem v sobotu. Oba přitom už prezentovali své pozice, které jsou, jak uvádí britský deník The Guardian, spíše nepřátelské.

Trump řekl, že Čína je v zoufalé pozici, aby dosáhla dohody, neboť její ekonomika naprosto selhává. Čínský prezident zase ostře zkritizoval ochranářské opatření vyspělých zemí.

Při setkání s představiteli zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika) Si řekl, že opatření k ochraně hospodářství rozvinutých států, které vedou k obchodním konfliktům a ekonomickým blokádám, podle Sia ohrožují globální ekonomickou stabilitu.

Čína začala uplatňovat odvetná cla na americké zboží, týkají se zemního plynu nebo masa

Číst článek

„Tohle všechno ničí světový obchodní řád. Má to rovněž dopady na společné zájmy našich zemí, zastiňuje to mír a světovou stabilitu,“ cituje agentura Reuters čínského prezidenta.

Trump později řekl, že sice očekává produktivní jednání, ale není jasné, nakolik budou úspěšná. „Kdo ví, ale myslím, že to bude produktivní. Přinejmenším to bude produktivní. Uvidíme, co se stane a co z toho vzejde,“ řekl reportérům. Na otázku, zda slíbil čínskému prezidentovi šestiměsíční odklad cel, Trump řekl: „Ne.“

Indický premiér Naréndra Módí na jednání se zástupci BRICS uvedl, že je třeba se zaměřit na reformu Světové obchodní organizace (WTO), aby se dosáhlo vyváženého rozvoje světového hospodářství a aby růst byl otevřen pro každého.

Putin souhlasil s tím, že světový obchod je třeba přizpůsobit současnému rozvoji, zároveň ale varoval před pokusy zničit či omezit roli WTO.

Ruský prezident, hlavní spojenec autoritářského syrského prezidenta Bašára Asada, rovněž vyzval k tomu, aby země BRICS zaujaly aktivnější roli v řešení krize v Sýrii.

Čínsko-japonské jednání

Čínský prezident se bilaterálně setkal také s japonským premiérem Šinzém Abem. Server The Japan Times uvádí, že jejich schůzka symbolizovala zlepšující se vztahy mezi asijskými velmocemi. Abe pozval čínského prezidenta na státní návštěvu Japonska, na což Si odpověděl, že jde o dobrý nápad.

Trump se zase sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ocenil rostoucí obchodní vztahy mezi oběma zeměmi.

Vzájemný obchod podle Trumpa již dosáhl vysoké úrovně a dodal, že ještě více poroste. Merkelová uvedla, že německé firmy ve Spojených státech provádí velké investice, čímž se snažila předejít Trumpově kritice toho, že Berlín je v obchodování s Washingtonem ve výrazném přebytku, uvedla japonská agentura Kjódó.

Americký prezident se také sešel japonským premiérem Abem. „Budeme mluvit o hodně věcech a hodně také budeme hovořit o obchodu,“ řekl Trump na úvod setkání s Abem.

Trump zvažoval uvalení cel na dovoz automobilů a autodílů, v květnu ale oznámil, že tento krok odloží až o šest měsíců, neboť jednání s Japonskem a také EU v této věci pokračují.

Šéf Bílého domu se sešel také s indickým premiérem Naréndrou Módím, kterého nazval skvělým přítelem, a poznamenal, že USA s Indií si nikdy nebyly blíže. Rovněž s Indií vedou Spojené státy obchodní rozhovory. Washington loni odmítl udělit Dillí výjimku z vyšších cel na dovoz oceli a hliníku a Indie tento měsíc zvýšila cla na vybrané americké produkty včetně mandlí, jablek a vlašských ořechů.

Zahájení

K zahájení summitu měl projev japonský premiér. „Volný trh a otevřená ekonomika jsou klíčové pro zajištění míru a prosperity. Restriktivní a odvetná opatření v obchodních konfliktech neprospějí žádné zemi,“ prohlásil Abe s očividným poukazem na obchodní válku mezi Spojenými státy a Čínou, během níž na sebe obě země od loňského roku vzájemně uvalují cla.

„Obchodní a geopolitické napětí roste,“ varoval Abe, podle něhož hrozí v důsledku sporů zpomalení globální ekonomiky. „Přeji si, aby země G20 daly jasně najevo odhodlání přispět k růstu,“ dodal.

Podle tiskových agentur bude práce na formulaci závěrečného dokumentu ze schůzky velmi náročná, protože státy G20, které se podílejí na světové produkci 85 procenty, se neshodují v názorech na množství otázek od reformy Světové obchodní organizace přes klimatické změny po migraci.

Do G20 patří Argentina, Austrálie, Brazílie, Čína, Evropská unie, Francie, Indie, Indonésie, Itálie, Japonsko, Jihoafrická republika, Jižní Korea, Kanada, Mexiko, Německo, Rusko, Saúdská Arábie, Spojené království, Spojené státy a Turecko.

och, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme