Japonsko podrželo úrokovou sazbu. Deflace ohrožuje oživení

Národní banka Japonska vyhlásila boj deflaci. Všeobecný pokles spotřebitelských cen totiž podle bankéřů ohrožuje hospodářské ozdravení země. Proto také na svém pátečním zasedání podrželi klíčovou úrokovou sazbu na úrovni 0,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Bankéři se rovněž rozhodli ponechat beze změny i zvláštní programy, s pomocí kterých pumpují do systému likviditu. Cílem je počkat na to, zda nynější dávka zhruba 111 miliard dolarů bude na oživení ekonomiky dostatečná nebo nakonec bude japonské hospodářství potřebovat víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

Japonská národní banka podržela úrokové sazby na 0,1 procentech. Téma pro analytika České spořitelny Loboše Mokráše.

16 ze 17 analytiků oslovených agenturou Bloomberg se tak domnívá, že japonská národní banka podrží úrokové sazby na úrovni 0,1 procenta až do konce příštího roku. Podle analytika České spořitelny Luboše Mokráše navíc zmíněné sazby zůstanou beze změny i po většinu roku 2011.

"K prvnímu zvýšení by mohlo dojít někdy v roce 2012," řekl Mokráš Rádiu Česko.

Další stimulační opatření

Zůstává tedy otázkou, zda bude takzvaná údržba úrokových sazeb na oživení japonské ekonomiky, potažmo s tím související návrat růst spotřebitelských cen, stačit nebo bude muset národní banka do systému opět začít pumpovat likviditu.

"Japonská národní banka už nyní nalévá do ekonomiky značné peněžní prostředky. Není vyloučeno, že bude muset ještě nějaké přidat. Tamní ekonomika totiž začíná zpomalovat, a to i navzdory předchozímu oživení. Pokud se bude situace vyvíjet podobně i v roce 2010, budou muset přitvrdit také stimulační opatření," míní Mokráš.

Dosud byla pro banku nulová inflace přijatelná. Podle mnohých expertů se ale nyní situace mění. Napříště by tak národní banka mohla cílit růst cen, což potvrzuje rovněž Mokráš.

"Národní banka by mohla přejít od cílování inflace v pásmu 0 - 2 procent k cílování 1 - 2 procent. To v praxi znamená, že by netolerovala by nulovou inflaci a snažila by se, aby se pohybovala minimálně na jednom procentu," myslí si analytik České spořitelny a dodává:

"Banka bude provádět kvantitativní uvolňování, což znamená odkup státních dluhopisů za nekrytou likviditu a poskytování hotovostních půjček bankovnímu sektoru."

Útlum i v roce 2010

Podle Mokráše ale navzdory plánovaným opatřením bude japonská ekonomika v nepřesvědčivých výkonech pokračovat.

"Tamní ekonomika je dlouhodobě pod tlakem nízké domácí poptávky. Také podniky rapidně snižují své investice. Japonsko se tak z logiky věci stává závislé na zahraniční poptávce, která se zvyšovat patrně nebude. Proto by se i v příštím roce mohlo dostat do problémů," uzavřel Mokráš.

Roman Chlupatý, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme