Japonsko se blíží do další vlny recese. Škodí mu hlavně menší export

Japonská ekonomika se zřejmě blíží do recese. Vyplývá to z čerstvých dat o hrubém domácím produktu země, který se ve třetím čtvrtletí snížil o devět desetin procenta. Jedná se o první oslabení japonské ekonomiky v roce 2012. Menší růst je zapříčiněný zejména menší globální poptávkou a spory s Čínou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhled na Tokio z nejvyššího poschodí (schody tam ale nemají)

Výhled na Tokio z nejvyššího poschodí (schody tam ale nemají)

Možnost další vlny recese připustil i japonský ministr pro národní politiku Seidži Maehara a potvrzují ji i oslovení analytici.

„Nejspíše ano. Pokud by se tak nestalo, byl by to asi zázrak. Japonsko aktuálně čelí mnoha výzvám z nejrůznějších spekter a všechny jsou negativní,“ říká Radim Dohnal, konzultant české pobočky Saxo Bank.

Za horšími čísly třetího kvartálu stojí i stále trvající spor Japonska s Čínou. Protijaponské demonstrace už v čínských ulicích sice neprobíhají, ale diplomatické vztahy obou zemí jsou pořád na nule. Předmětem sporu jsou ostrovy Senkaku ležící mezi severní částí Japonska a Čínou, které si obě země nárokují.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem Rádia Česko byl Radim Dohnal, konzultant české pobočky Saxo Bank

„Je to dlouhodobý spor, který se vyhrotil před několika měsíci, a bohužel jeho dopad na ekonomiku je ten, že občané obou států brojí proti druhé zemi. A to výrazně omezuje vzájemný obchod a poškozuje to obě ekonomiky, japonskou ale více. Je zranitelnější, význam japonského exportu do Číny je opravdu značný,“ vysvětluje Dohnal.

Japonsko je silně proexportně orientovanou ekonomikou. A tak kromě potíží s Čínou trpí také oslabením globální poptávky ze Spojených států amerických a z Evropy. Začátek příštího roku by podle Dohnala mohl vést k opětovnému růstu HDP spíše jen zázrakem.

„Japonsko má plno problémů, kromě potíží s Čínou je to obecné zpomalení veškerých poptávek z vyspělých zemí, právě zejména z těch, kam Japonsko exportuje. Dalším problémem je japonský jen, který je neustále spíše silný a exporty japonských produktů na ostatní trhy činí zbytečně drahými a nekonkurenceschopnými,“ tvrdí analytik.

Vliv na světovou ekonomiku bude jen malý

Nedá se ani čekat, že by se o zlepšení pokusila Japonská centrální banka pomocí snížení úrokových sazeb. „Klíčová sazba Japonské centrální banky je mezi nulou a jednou desetinou procenta, takže už není kam jít. Mnoho ekonomů trefně říká, že Japonsko už vystřílelo všechny své náboje,“ popisuje Dohnal a dodává:

„A je zajímavé zmínit zde případnou paralelu, která se může snadno stát v eurozóně, kdy i ECB a mnoho dalších centrálních bank má vystříleno náboje ve smyslu snižování sazeb a dalších opatření.“ Světovou ekonomiku ale situace v Japonsku ovlivní jen málo.

„Vliv bude omezený a ne příliš negativní. Japonské produkty jsou často uplatňovány na trzích, kde je silná konkurence. A pokud nebude Japonsko schopno produkty exportovat, nebo za nízkou cenu, tak se rychle najdou jiné exportní státy, které tu poptávku dokážou nahradit,“ uzavírá Radim Dohnal.

Martina Mašková, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme