Japonsko se stává zemí důchodců, Evropa by mohla následovat

Japonsko rychle stárne. V tamních obchodech se prý prodává víc plen pro dospělé než plen dětských. Například v hlavním městě Tokiu je téměř 46 procent obyvatel v důchodovém věku. Podle některých studií by se tak populace jednoho z nejlidnatějších měst světa mohla do roku 2100 zmenšit až o polovinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Stárnutí populace přináší velké komplikace japonské ekonomice. Zmenšuje se kupní síla společnosti. Některé značky, které cílí na mladé, už dokonce podle serveru BBC japonský trh opouští.

Podle Pavla Hnáta z katedry světové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze jsou ale nejzávažnější důsledky tohoto trendu pro stát a jeho schopnost dostávat závazkům vůči občanům. Náklady státu na zdravotní péči a důchody se vyčíslují v desítkách procent HDP.

Přehrát

00:00 / 00:00

O stárnutí japonské populace mluvil na Rádiu Česko Pavel Hnát z katedry světové ekonomiky na Vysoké škole ekonomické v Praze

„Stárnutí obyvatelstva na jedné straně podvazuje příjmy, protože neproduktivní obyvatelstvo už neodvádí tolik peněz na daních, na druhé straně jsou obrovské náklady v sociální a zdravotní politice,“ upozornil Hnát.

Japonská vláda se snaží působit proti tomuto trendu reformou trhu práce. Podporuje flexibilnější pracovní úvazky a snaží se reformovat i systém školství.

„Ten je pro mnoho rodin příliš nákladný, což negativně ovlivňuje jejich rozhodování mít děti a tlumí populační růst,“ vysvětlil Hnát. Japonsko se podle něj nevyhne rozsáhlá reformě fiskální politiky.

„Nevyhne se zvyšování daní, prodlužování věku pro odchod do důchodu. Je to důležitý příklad i pro Evropu. Je to cesta, kterou budeme muset následovat,“ je přesvědčen Pavel Hnát.

Igor Maňour, Tomáš Pavlíček, Barbora Kreuzerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme