Japonsko se vypořádává s energetickou krizí

Po zemětřesení a následné vlně tsunami se Japonsko ocitlo v energetické krizi. Především kvůli výpadku několika jaderných reaktorů. Některé z nich se už do provozu pravděpodobně nevrátí. Japonsko snaží vypořádat s výpadkem elektřiny tak, že vláda požádala občany, aby šetřili proudem, jak jen to bude možné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Fukušima

Jaderná elektrárna Fukušima | Zdroj: ČTK

Zavřené jsou třeba i automobilky nebo další továrny, které by se měly otevírat až v průběhu týdne. V Tokiu, které získávalo elektřinu právě z jaderné elektrárny ve Fukušimě, město přistoupilo k přidělování elektřiny a na základě pořadníků odpojuje celé čtvrti od sítě vždy na několik hodin.

Přehrát

00:00 / 00:00

O tom, jak se Japonci vyrovnávají s energetickou krizí, mluvil na Radiožurnálu Ondřej Bouda

Podle některých odhadů se počítá, že tento systém řízených výpadků by mohl fungovat až do dubna. Nejde jen o to, že ze sítě vypadly čtyři velké zdroje elektřiny, ale je poničené i vedení, které se bude muset opravit.

Jak se budou vracet továrny do provozu, tak poroste i spotřeba energie. Nicméně obnova dodávek elektrické energie je jednou z priorit vlády. Japonsko je ostatně už dnes závislé na dovozu energetických zdrojů. Soběstačné je jen ze šestnácti procent. To znamená, že stačí navýšit dovoz.

Mezinárodní trhy spekulují, že se Japonsko obrátí ke zkapalněnému plynu. Z něj má dnes třicet procent energie, stejně jako z jádra a má dostatečné kapacity na pokrytí ztrát, pokud doveze více plynu. Podle odhadů agentury Bloomberg by mělo jít asi o 60 milionů tun kapalného plynu denně, což by znamenalo roční nárůst dovozu o polovinu. Problém je, že obchody s touto surovinou jsou domlouvány na léta dopředu, aby státy měly jistotu stability. A tak je otázkou, zda se podaří na trzích skoupit dostatek plynu, aby pokryl japonské potřeby. Japonci už dnes nakupují třetinu světové produkce této suroviny.

Další z možností jsou i obnovitelné zdroje, které by mohli Japonci zdokonalit a zeefektivnit jejich výrobu. Nicméně pro začátek Rusko slíbilo dodat 200 tisíc tun plynu během příštích dvou měsíců jako pomoc v nouzi. Lodě už by měly být na cestě. A navíc nabízí Rusko, že bude už existujícím podmořským elektrickým kabelem dodávat 6 tisíc megawattů. Jako další možnost nabízí Moskva také dodávky několika milionů tun uhlí. To vše, aby Japonsko překonalo současnou krizi a mohlo se opět postavit na vlastní nohy.

Ondřej Bouda, pir Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme