Vývoz z Japonska loni kvůli pandemii klesl nejvíce za 11 let. Zahraniční obchod skončil v přebytku

Vývoz z Japonska v loňském roce klesl o 11,1 procenta na 68,41 bilionu jenů (14,2 bilionu korun). To byl nejvyšší propad za 11 let. Pandemie nemoci covid-19 prudce snížila poptávku po průmyslovém zboží, například autech. Bilance zahraničního obchodu pak poprvé za tři roky skončila v přebytku, který činil 673,73 miliardy jenů. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnila japonská vláda.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonské jeny (ilustrační foto)

Vývoz z Japonska v loňském roce klesl o 11,1 procenta na 68,41 bilionu jenů (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Podle jednotlivých položek se vývoz aut propadl o 20 procent, nejvíce od roku 2009. Vývoz automobilových součástek se snížil o 19,1 procenta.

Japonské hlavní město Tokio a tři sousední regiony čeká měsíc ve stavu nouze. I kvůli olympijským hrám

Číst článek

Dovoz loni klesl o 13,8 procenta na 67,73 bilionu jenů, nejvíce od roku 2016. Důvodem byly hlavně nižší ceny ropy a dalších energetických zdrojů. Dovoz i vývoz se snížily druhým rokem za sebou.

Poptávku ze zahraničí loni utlumila nemoc covid-19, která byla poprvé odhalena koncem roku 2019 v čínské provincii Wu-chan.

Mezi březnem a srpnem klesal měsíční vývoz dvouciferným procentním tempem. V prosinci však vývoz poprvé po 25 měsících meziročně vzrostl o dvě procenta, což je signálem toho, že dopady pandemie se zmírňují. Ukončil tak nejdelší období měsíčního poklesu.

Tokio kvůli šíření koronaviru zvažuje vyhlášení stavu nouze. Zatím musí restaurace ve městě dříve zavírat

Číst článek

Přebytek obchodu se Spojenými státy loni klesl o 21,6 procenta na 5,19 bilionu jenů, nejvíce od roku 2009. Vývoz se snížil o 17,3 procenta, hlavně kvůli propadu vývozu aut. Dovoz pak klesl o 14 procent.

Vývoz do Číny stoupl o 2,7 procenta. Vývoz plně oživil z propadu na začátku roku hlavně díky dodávkám položek jako rafinovaná měď a hybridní auta. Dovoz z Číny se naopak snížil o 5,3 procenta.

Přebytek se zeměmi v Asii, včetně Číny, se zvýšil o 18 procent na 4,62 bilionu jenů. Vývoz klesl o 5,1 procenta a dovoz o 7,5 procenta.

Se zeměmi Evropské unie se japonský obchodní deficit snížil o 1,5 procenta na 1,33 bilionu jenů. Vývoz se propadl o 14,6 procenta a dovoz o 12,6 procenta, napsala agentura Kjódó.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme