Japonský jen posiloval, premiér pohrozil další intervencí

Japonsko i nadále hýbe globálními trhy. Poté, co Naoto Kan v úterý obhájil pozici v čele Demokratické strany a společně s tím post premiéra, rozhodl se intervenovat proti jenu. Ten na první zásah reagoval oslabením, které by mělo zvýšit konkurenceschopnost japonských výrobců a tím podpořit ekonomiku. V noci na dnešek ale už jen opět posiloval. A Kan proto pohrozil další intervencí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonský premiér Naoto Kan obhájil post předsedy Demokratické strany

Japonský premiér Naoto Kan obhájil post předsedy Demokratické strany | Zdroj: ČTK

Ačkoliv podobné zásahy většinou nebývají úspěšné, manažer společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška míní, že japonský premiér má tentokrát velkou šanci přetlačit trh.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyhlídky japonské měny zhodnotil ve Světě o osmé manažer společnosti Conseq Investment Management Ondřej Matuška

„Japonský centrální banka patří k nejsilnějším hráčům na finančních trzích, pokud chce. V tomto případě ministr financí při příležitosti zmíněné intervence zdůraznil, že primární zájem Japonska opravdu je posunout kurz jenu na slabší úrovně,“ uvedl Matuška ve vysílání Rádia Česko.

Jak připomněl, japonská ekonomika je výrazně proexportně založená, a proto jí síla jenu skutečně škodí. Intervence jsou tedy podle Matušky potřebné.

„Firny, které z Japonska vyvážejí, jsou technologicky velice vyspělé, jsou konkurenceschopné, nicméně v případě dlouhodobého měnového posilování strádají. Je třeba si uvědomit, že jen od začátků finanční krize posílil o 30 procent vůči dolaru, což je výrazný zásah do ekonomického prostředí japonských firem,“ podotkl Matuška.

Nedomnívá se přitom, že by intervence proti jenu výrazněji ovlivňovaly pozici dalších světových měn: „Určitě v paritě s jenem dopady logicky budou, u jiných párů je příliš nečekám.“

Martin Hromádka, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme